Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се

Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се ...

Ще предизвикат ли московските протести буря от народен гняв в Русия.


Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се очакват през близките почивни дни в Москва, пише "Комерсант" под заглавие "Фестивал на протестната дейност".

За този и следващия уикенд в руската столица са планирани няколко протестни прояви. Кметството засега не е разрешило всички, нито на местата, поискани от опозиционерите. На московски градски депутати е отказана заявка за протест и шествие в събота "в подкрепа на политзатворниците".

Под въпрос е и насрочена за неделя акция в подкрепа на три тийнейжърки, жертви на домашно насилие, убили тормозилия ги баща.

До момента е разрешен само митинг на комунистите под наслов "За честни и чисти избори" по повод вота за нов московски парламент през септември.

След седмица кметството предлага митингите и шествията да се изнесат от столичния център - четири заявки са върнати с препоръка да се протестира в отдалечен район. Либертарианската партия е получила разрешение за митинг на булевард "Сахаров", но засега не свиква привържениците си, защото кметството ѝ отказва да проведе и шествие в центъра на Москва, посочва вестникът.

Източник: mediapool.bg