Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния

Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния ...

Ще има ли руско-турска война в Сирия?.

Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния бастион на терористи и бунтовници в Идлиб,
От своя страна, Турция прави непрекъснати гръмки изявления, че „търпението ѝ изтича" и започна нова акция в региона.  През последните дни тя разгърна няколкостотин единици военна техника в Идлиб, укрепи съществуващите и създаде нови пътни блокове, главно в северната част на провинцията.
Президентът на Туция Реджеп Ердоган представи на Дамаск ултиматум - да се оттегли до началните позиции по границите на зоната, договорени в Астана и Сочи преди края на февруари, или в противен случай „той ще отговори със сила“.
Това все повече засилва безпокойство, че ситуацията се развива в опасна посока и може да доведе до почти нова „руско-турска война“ в Сирия.
Не е изненадваща позицията на САЩ, които въпреки собствените си проблеми с Турция, изразяват "пълна солидарност" с турските действия в Идлиб. Неслучайно в Анкара пристига специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

Въпреки твърденията, че Москва и Дамаск нарушават споразуменията за прекратяване на огъня в тази зона, докато те уж стриктно се придържат към тях, турските лидери неволно признаха, че не изпълняват споразуменията.
Само ден преди убийството на 8 турски войници в Идлиб, пенсионираният генерал Некат Еслен предупреди вземащите решения за възможността за подобно нещо.По думите му събитията в Идлиб затрудняват отношенията между Русия и Турция, защото последната не е изпълнила своята част от дадените обещания в Астана. Анкара, например, не разоръжи бойците от терористичната група „Хаят Тахрир аш-Шам“ (KHT).

Тя също не прехвърли, въпреки че беше обещано, на Дамаск, участъците от главните пътища на Сирия М5 (Дамаск - Алепо) и М4 (Латакия - Алепо), минаващи през Идлиб. При това положение, каквото и да е икономическо възстановяване в Сирия, включително подобряване на положението на бежанците, чиято съдба често се използва за целите на Турция, е изключително трудно.

На всички руско-турски преговори за примирие от последно време, включително на 8 февруари в Анкара, турците непрекъснато искат забавяне, с обещания да изпълнят обещанието си, но са помръднали нито една крачка.

За Турция обаче разгръщането на мащабни военни действия изглежда не е от полза. Според проучване на MetroPOLL одобрението на президента Ердоган сред турските граждани е паднало до най-ниското ниво от октомври 2018 г. до 41,9%.
Според някои експерти, които се позовават на източници от най-високите военни кръгове на Турция, съществуват неразкрити споразумения, коит сега се прилагат. Според тях в Сочи може би ставало въпрос за 32-километрова буферна зона по цялата граница на Турция. Следователно, проекцията му към Идлиб вече предполага прехода на южната част на провинцията към контрола на Дамаск.
Анкара твърди, че това може да се постигне с мирни средства и пое определени задължения, но не направи нищо, оставяйки Москва и Дамаск без друг избор, освен да използват силовия вариант.

Отбелязвайки края на февруари като крайния срок за връщане на Дамаск към първоначалните си граници, след което тя е готова да твърди, че използва сила, Анкара е по-вероятно да говори за срока, в който според нея настоящата операция на САА трябва да приключи.
Това посочват и турски експерти, които смятат, че ако се съди по темповете на напредване на сирийската армия, до края на февруари Анкара няма да има възможност да поиска от Дамаск връщане към границите, които тя нарича „сочински“.
Все още не е напълно ясно къде ще спре САА. Сирийската армия изпълни минималната задача, като освободи почти напълно магистралата М5 от Дамаск до Алепо, където не беше освободен само малък, но важен участък в град Хан Асал.

The Turkish military openly assists Al Qaeda and the rats, targeting SAA positions west of Aleppo, in preparing a rat offensive to government positions west of the city. More https://t.co/efbVXMcr8S
— Y.N.M.S (@ynms79797979) February 12, 2020
Освобождението на Хан Асал е важно и за Русия, тъй като там е основната база на останалите наемници в Сирия от „Кавказки емират“ (към 2000 души). Може да се предположи, че след освобождението на Хан Асал, главното настъпление на САА ще бъде насочено по магистрала М4 от град Серакиб до град Джиср ал Шугур, където бойци от „ Ислямска партия на Туркестан“ са се укрепили (към 2500). Връщането им в родината също е нежелано.
При успех се образува своеобразен "гигантски казан" в южната част на провинция Идлиб, чието почистване ще изисква усилия и време за сирийската армия.  
В същото време, по други граници на Сирия в североизточната част (т. нар. Рожава) отдавна е настъпила задача, която може до известна степен да обедини Анкара и Дамаск. Тук американците, заедно с кюрдите, постепенно си възвръщат позициите.Турските експерти посочват, че за Турция ситуацията в тази област е много по-важна, отколкото в Идлиб.

Ситуацията в Сирия изглежда като труден за решаване ребус, в който всяка от Великите сили гони своите интереси. Освен явните договорки, може да се предполага че има и тайни споразумения и доста "политическа игра` зад кулисите.

На този етап вариантът да има пълномащабна война между Русия и Турция, не изглежда много вероятен. Трябва да се има предвид обаче, че руските и турските интереси по отношение на Сирия се изключват взаимно и "меренето на сили" едва ли ще приключи толкова бързо. Освен важните от стратегическо значение зони, войната в Сирия дава възможност и за изпробване на въоръжението на страните в конфликта. За най-голямо съжаление, това се случва на гърба на изстрадалия сирийски народ, който безпардонно е наричан "окупатор" на собствената си територия.

Източник: actualno.com