Няма отказ от еврофинансиране за участъка на "Струма" край Кресна.

Няма отказ от еврофинансиране за участъка на "Струма" край Кресна. ...

Шефът на АПИ с важни новини за АМ "Струма".


Няма отказ от еврофинансиране за участъка на "Струма" край Кресна. Става дума за оттегляне на апликационна форма. Това коментира шефът на АПИ Георги Терзийски в предаването ‘Лице в лице” по bTV.

Основно проблемът с ОВОС е причината оттеглянето й.

По думите на Терзийски идейният проект не е константа. Целта е да се прецизира апликационната форма, за да се входира отново в ЕК. В коментарите на ЕК няма съмнения по отношения на избраните трасета, каза той.

“Оттеглихме апликационната форма с цел прецизиране на мерките, залегнали в нея, които да съответстват на изискванията по отношение на екологията и “Зеления пакт”.

България няма да загуби пари след оттегляне на апликационната форма. Регламентът позволява да бъдат пренасочвани средства от един към друг проект. И сега имаме готовност да предложим алтернативни прокети, обясни шефът на АПИ.

АМ “Струма” е приоритетен проект, защото особено в учатъка на Кресненското дефиле статистиката е черна, подчерта той. До края на годината мерките, които са ангажимент на АПИ, ще бъдат изпълнени и ще подадем нова апликационна форма, посочи той.

Източник: blitz.bg