Ръководителят на отдел човешки ресурси в гиганта за спортна екипировка

Ръководителят на отдел човешки ресурси в гиганта за спортна екипировка ...

Шеф в Адидас подаде оставка заради расизъм.


Ръководителят на отдел човешки ресурси в гиганта за спортна екипировка "Адидас" подаде оставка на фона на скандал заради корпоративната култура и липсата на расово разнообразие в компанията, съобщават световните информационни агенции.

Карън Паркин е британска гражданска, който е работила в "Адидас" повече от 20 години.

Напускането ѝ става след протести от служители на "Адидас" заради коментар, който тя е направила на вътрешна среща през миналата година.

Световни марки са изправени пред все по-голям натиск да предприемат действия във връзка с расовото равенство след смъртта на Джордж Флойд, убит от бял полицай в американския град Минеаполис през миналия месец.

В изявление на втория по големина производител на спортна екипировка в света Паркин изтъква, че тя винаги е била против расизма и "е решила да се пенсионира и да трасира пътя за промяна".

Според американското издание "Уолстрийт джърнъл" по-рано този месец група от повече от 80 работници в "Адидас са призовали за разследване на отношението на Паркин към расизма, расовото разнообразие и приобщаването.

Паркин е казала на среща през миналата година за служители в централата на "Рийбок", марка за спортни стоки, собственост на "Адидас", че въпросът за расизма е "шум", за който се говори само в САЩ.

Оставката й е един от най-известните корпоративни ходове, но смъртта на г-н Флойд през май засили фокуса върху дискусията за расизма и неравенството по света.

Г-жа Паркин, която напуска ролята с незабавен ефект, беше единствената жена в борда на компанията.

Оставката й означава, че изпълнителният съвет на компанията вече е съставен изцяло от бели мъже. Преди това Adidas заяви, че ще предприеме действия за справяне с проблемите на многообразието и приобщаването.

Компанията обеща да гарантира, че поне 30% от новите си служители в Америка ще произхождат от черни или латиноамерикански произход.

Той също така си поставя за цел тези групи да изпълнят 12% от своите лидерски роли в САЩ в рамките на пет години.

Adidas е и сред нарастващия брой световни марки, които се присъединяват към бойкота на рекламодателите на социалните медии заради манипулирането им с расистко съдържание.

Този ход идва след кампанията "Stop Hate For Profit", призоваваща компаниите да прекратят рекламата си във Facebook и Instagram за месец юли.

Някои фирми отидоха по-далеч и спряха рекламите си на други платформи.

Източник: news.bg