От днес, 13 август, в продължение на четири поредни понеделника

От днес, 13 август, в продължение на четири поредни понеделника ...

Четири поредни понеделника протести в защита на Иванчева и Петрова.

От днес, 13 август, в продължение на четири поредни понеделника пред Министерския съвет ще има протести в защита на арестуваната за корупция в особено големи размери бивша кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Протестите се организират чрез нарочно събитие във Facebook, а призивът към хората е да се включат, защото "на тяхно място" т.е. на мястото на Иванчева и Петрова може да е всеки, който е политически активен.
"На 17 април 2018 г. срещу кмета и зам.-кмета на Младост беше извършено престъпление по набеждаване за искане и взимане на подкуп. Абсолютно всички факти и липси на доказателства водят до този извод.
Александър Ваклин, Петко Дюлгеров, Стефан Дичев, шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и още неколцина бандити от строителната мафия - свидетели на прокуратурата, са основните действащи лица от организираната престъпна група, която извърши това престъпление срещу Иванчева и Петрова. Тази организирана престъпна група е покровителствана от главния прокурор Сотир Цацаров и от първия по власт в държавата - премиерът Бойко Борисов!", пишат организаторите на протестите.
Във връзка с казуса, протестът иска 4 неща:
1. Незабавно освобождаване на Иванчева и Петрова.
2. Самоотвод на състава на Специализираната прокуратура, който работи по обвинението, включително на Иван Гешев като заместник на главния прокурор. Основната причина за това искане е нарушаването на човешките права на Иванчева и Петрова при ареста им, което най-вероятно ще доведе до присъда за България в Европейския съд за правата на човека, "която всички ще трябва да плащаме (процедурата в Страсбург е започната)".
3. Независимо разследване на организирана престъпна група, извършила престъпление по набеждаване за искане и взимане на подкуп - от следователи и прокурори, които да бъдат посочени от независими правни организации и експерти след среща с министъра на правосъдието.
4. Оставка на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в случай, че тези искания не бъдат изпълнени.

Източник: actualno.com