Турция ще продължи да извършва сондажи за находища на газ

Турция ще продължи да извършва сондажи за находища на газ ...

Чавушоглу: Турция ще продължи да извършва сондажи за газ край Кипър.

Турция ще продължи да извършва сондажи за находища на газ във водите край Кипър, ако кипърското гръцко правителство не приеме предложението за сътрудничество на кипърските турци, обяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу посочи, че предложението на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ двете общности на разделения остров да си сътрудничат при сондажите и експлоатирането на залежите на газ може да допринесе за стабилност и мир в Източното Средиземноморие, предаде БТА.

Напрежението в региона в последно време се увеличи, след като Турция отправи призив енергийните фирми да не работят с кипърското гръцко правителство и изпрати два сондажни кораба. През юни кипърските гръцки власти издадоха заповеди за арести за членовете на екипажа на турския сондажен кораб "Фатих".

Чавушоглу посочи днес, че докато кипърските гърци приемат предложенията на Акънджъ за работа с кипърските турци, Турция ще продължи операциите "с решителност и без промяна" в районите, в които кипърските турски власти са й предоставили лиценз за работа.

Турският кораб "Фатих" през май започна проучвания край западните брегове на Кипър, а вторият кораб "Явуз" пристигна тази седмица край полуостров Карпасия и се очаква да започне скоро сондажи. Турция твърди, че е получила лиценз за проучванията от Севернокипърската турска република (призната единствено от Турция - бел. ред.) /БТА

Източник: dnesplus.bg