В писмо до страните членки на Европейския съюз и външните

В писмо до страните членки на Европейския съюз и външните ...

Чавушоглу: Турция се готви за сондажи в континенталния си шелф.

В писмо до страните членки на Европейския съюз и външните министри на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заявява в петък, че районът край западния бряг на Кипър, където Анкара планира да извършва проучвателно сондиране, е изцяло в рамките на турския континентален шелф.
Според Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС, Чавушоглу е добавил, че неотдавнашното изявление на ЕС в подкрепа на Никозия е направено в името на солидарността на ЕС и не е съвместимо с международното право.
Той също така подчертава позицията на Турция, че не признава "едностранните и незаконни изключителни искания за икономическа зона на кипърските гърци" и твърди, че "трети страни трябва да се въздържат от вземане на страна в припокриването на молби за морски граници и те не трябва да действат така, сякаш са решение за двустранните морски граници”.
Турският външен министър каза също, че "няма автоматизъм да се твърди, че островите създават пълни зони за морска юрисдикция".

Източник: actualno.com