Хиляди протестиращи се събраха на антиправителствена демонстрация на площад Виктория

Хиляди протестиращи се събраха на антиправителствена демонстрация на площад Виктория ...

Хиляди пак на протест в Румъния.


Хиляди протестиращи се събраха на антиправителствена демонстрация на площад "Виктория" в Букурещ за трети път снощи. 
Над 400 души са ранени при протестите в Румъния
Те искат оставка на правителството и предсрочни избори. Антиправителствени демонстрации имаше и в други големи градове на Румъния. "Корупцията убива" и "Крадци" скандира множеството.

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масови протести, предаде ДПА. Организаторите на протестите казват, че спорните съдебни реформи се провеждат в полза на корумпирани политици. Приет неотдавна закон, например, декриминализира някои корупционни действия на политици. Той заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система, каза Йоурова в интервю за днешния брой на германския в. "Велт", цитирана от БТА. Ще бъде от полза правителството в Букурещ да преразгледа плановете, заявява тя. 

Румънското коалиционно правителство прие закони, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и уволни директорката й Лаура Кодруца Кьовеши.

При протестите в петък се стигна до сблъсъци с полицията с над 450 ранени. Президентът Клаус Йоханис критикува силовите действия на властите, които се оправдаха с противодействие на опасни хулигани, посегнали на държавността. 

Източник: offnews.bg