Редактор: Виолета Николаеваe-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bgДПС винаги сме били за машинното гласуване. Право на

Редактор: Виолета Николаеваe-mail: [email protected]ДПС винаги сме били за машинното гласуване. Право на ...

Хасан Адемов: Нека Гешев да ревизира приватизационния процес, за да се върне изгубената справедливост.Редактор: Виолета Николаева

e-mail: [email protected]

ДПС винаги сме били за машинното гласуване. Право на глас трябва да имат всички български граждани да гласуват, независимо къде се намират те. Това коментира Хасан Адемов от ДПС в предаването “Плюс минус”.

Предстоят промени в законодателните текстове в рамките на работната група, в която тези въпроси ще се дикутират. Притеснява ни това, че не се спазват основни права на българските гражданите, допълни гостът в студиото.

Приветстваме идеята на главния прокурор Иван Гешев да има ревизия на приватизационния процес. Друг е въпросът каква ще е технологията на извършване на тази проверка. Най-важно е да се върне справедливостта, изгубена по време на прехода, каза Адемов. 

Вторият пенсионен стълб работи на капиталов принцип, обясни Адемов втората пенсия. По думите му основната тема е, че има елемент на несправедливост. Основният принцип, който трябва да бъде въведен, според него, е  всеки месец, за който няма внесена осигурителна вносна, да няма редукция.

14 млрд. лева в различен тип активи са натрупани в частните песнионни фондове, заяви Адемов.

"Може да закупуват стаж няколко категории граждани - завършили висшо, докторанти, за времето, в което са били такива, и всички, на които не им достига до 5 години осигурителен стаж. Не е необходимо да закупиш 5, може и две години да са. Напоследък всяка следваща година се увеличава минималният осигурителен праг на самоосигяващи се лица. 560 лева беше, сега е 610 доходът.

Тези, на които не им достига осигурителен стаж, имат право да се пенсионират една година по рано.

Логиката на допълнителната пенсия е да допълва основната пенсия от първия стълб. Така пенсията от НОИ ще бъде допълвана. Втората пенсия работи на капиталов принцип. В Индивидуална партида се внасят всеки месец тези пари. Но има дълги болнични, безработен период, осигурителна вноска тогава няма. Има известен елемент на несправедливост. 

Основно трябва да бъде въведен принцип, че за всеки месец, когато няма вноска при втората пенсия, да няма редукция. Всяка следваща кохорта ще има все повече години осигуряване. Сега обаче е важно тези периоди да няма редукция.

Ако тази дискусия бъде финализирана до края на февруари, ще се премине към обществена дискусия, да се приемат промените и до септември да стане ясно и да има спокойствие, Ако промените не се направят в началто на мандата, в края яма да станат, осолено ГЕРБ не обичат така.
В частните пенсионни фхондове са струпани 14 млрд лева в различни активи. Близо 4 млн са осигурени. Само 190 млн са преведени и около 43 хил са хората, които са си прехвърлили парите.

От дълги години се настоява за т. нар. мултифондове, за да може всяко лице, особено в началото на осигурителния си път, да има право на избор - дали да инвестира в балансиран или в нискорисков портфейл. От профила на този портфейл зависи каква ще бъде доходността."

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html итук
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> -->``реклама
``реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

Източник: petel.bg