Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Част от темата Русия 2018 Трудната

Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Част от темата Русия 2018 Трудната ...

Футболът стимулира продажбите на телевизори, бира и чипс.

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване
Част от темата Русия 2018
Трудната спортна дипломация на Путин

Домакинството на световното първенство по футбол няма да промени имиджа на руския президент в западния свят
Още по темата
Кои сектори ще спечелят най-много от световното първенство по футбол в Русия

Производителите на бира, спортно облекло и хазартният бизнес са сред най-печелившите
11 юни 2018
Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече
17 фев 2018 Това лято светът е футбол, а в такива периоди хората гледат телевизия, пият бира и консумират месо (най-вече под формата на барбекю) и други храни. Накратко така могат да бъдат описани потребителските навици по време на големи спортни събития като световни и европейски първенства, олимпиади и др. Те стимулират и търговията на дребно в две основни категории - техника и бързооборотни стоки.

При техниката най-продаваният продукт преди и по време на големите спортни събития основно е един - телевизорите. Всъщност тези устройства са лидери по продажби всяка година. Което си има обяснение - българите са сред най-големите потребители на телевизия в Европа и средно прекарват около 3 ч. на ден в гледане на новини, сериали, спорт и др. Но в лято с големи спортни форуми продажбите на телевизори направо избухват. И се оказва, че българските потребители избират все по-големи екрани.

Пример са продажбите на 55-инчови и 65-инчови телевизори. Според Илия Добрев от верига "Зора" те бележат трицифрен процентен ръст за периода 15 май - 11 юни спрямо същия период на миналата година. Над 300% е растежът при 65-инчовите, докато при 55-инчовите е 200%. Което си има обяснение - през тази година предлагането на 65-инчови устройства е по-значимо, а и те са по-евтини спрямо 2017 г. Тенденцията на подмяна на техниката към по-голям екран е от години - от средно 32-инчови преди 7 години до 49-инчови през миналата, а сега и нагоре. Цената на смарт телевизорите е все по-достъпна, като дори такива с 4К-резолюция могат да бъдат купени за около 1000 лв. Предпочитаната средна цена на българския купувач е между 700 и 1200 лв.

Въпреки очакванията за подем в продажбите и на друга техника - хладилниците, в "Зора" засега не забелязват някаква голяма промяна спрямо миналата година. Според веригата причината е, че повечето купувачи имат отделен определен бюджет за покупка това лято и го влагат основно в телевизори.

Бира, чипс и ядки
Световното първенство по футбол, както и всеки по-голям спортен форум, генерира ръст в продажбите и на много храни и напитки. И в "Лидл България" очакват завишено търсене на основните продукти, обичайни за подобни спортни събития. "Подготвили сме разнообразни предложения, които са различни за всяка седмица от предстоящото първенство. Акцентирали сме на повече и по-разнообразни оферти на бира, чипс, ядки, пица, различни видове хапки, дори грил предложения. За малките фенове има и тематични сладоледи, които носят цветовете на седем национални футболни отбора. Много от продуктите са и със специална опаковка, която футболните фенове лесно ще разпознаят", коментираха от веригата.

Увеличени продажби на бира, ядки, чипс и солети в дните на първенството в Русия очакват и във веригата "Т маркет". Те предвиждат и по-голяма консумация на зелени салати, картофи и олио. Част от производителите на алкохол са подготвили и специални колекции за световното футболно първенство – например на "руска водка", посочиха от веригата. И уточниха, че промоционалната брошура на "Т маркет" съдържа специално селектирани за първенството предложения.

"Бирите, алкохолните и безалкохолните напитки традиционно вдигат продажбите си, но мултинационалните производители правят и специални промоции с награди, за да увеличат продажбите си, а ние като търговци ги подкрепяме", казва Мирослава Георгиева, директор "Маркетинг и реклама" на "Фантастико". Според наблюденията на веригата по време на футболни първенства расте и консумацията на храни от т.нар. топли точки, защото хората предпочитат да не готвят вкъщи. "Увеличават се и продажбите на топки, стикери, комплекти за деца, макар че ние не сме представителни за тази ниша", допълни Мирослава Георгиева.

"Продажбите на бира през горещите летни месеци традиционно се увеличават – един топъл юли или август е приблизително равен на три зимни месеца като обем продажби. По време на големи спортни събития тази зависимост се подсилва", коментират от "Карлсберг България".

Източник: capital.bg