След разкритията в Пандора пейпърс последваха реакциите от много известни

...
След разкритията в Пандора пейпърс последваха реакциите от много известни
Коментари Харесай

Финансов експерт за Досиетата „Пандора“: 24 млрд. долара са изнесени от България към офшорни зони

След разкритията в " Пандора пейпърс " последваха реакциите от доста известни персони и политици, упоменати в описите.

Сръбският министър на финансите отхвърли изказванията, че има 24 жилището в България. Чешкият министър председател акцентира, че когато си е купил парцел за 22 млн. $ през офшорна компания, не е бил настоящ политик.

Коментар пристигна и от йорданския крал, който съобщи, че разкритията са „ акция против Йордания “. Абдула Втори е махленски, че е построил имотна империя за над 100 млн. $.

Бившият народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е един от българите в интернационалното следствие за пари и имущество в офшорки.

Офшорна компания е сдружение, всекидневно записано отвън територията, където те развиват активност.

Офшорни зони са Бахамските острови, Сейшелите, Вануату и други екзотични места. Такива са обаче и Англия, Нова Зеландия, няколко от Съединените американски щати, Португалия, Австрия и Нидерландия. Ключов детайл е, че акциите от офшорните компании са на предявител. Тоест, който ги държи, той е притежателят, само че това на никое място не е маркирано в регистрите.

По документи тези компании са регистрирани на името на юристи или други физически лица. Дори управляващите в офшорните зони не знаят за действителната благосъстоятелност на хилядите регистрирани там компании.

А кой държи акциите е напълно различен въпрос. Често задачата за вписване на офшорна компания е понижаване или отбягване на дължимите налози, по-лека администрация, отбрана на благосъстоятелност. Но в съвсем всички случаи се цели анонимност и конфиденциалност – т.е. скриване на самоличността на притежателя на компанията зад акциите на предявител.

Това прави непрозрачни произходът на парите, с които оперират офшорните компании и действителната активност на притежателя им.

За интервала 2001–2010 година имаме над 24 милиарда $ изнесени от България към офшорни зони, съобщи финансовият специалист Кольо Парамов в „ Тази заран “.

По думите му 5 милиарда $ са изнесени от България за Панама през 2005 година при ръководството на Сергей Станишев. Подобни суми към същата дестинация са изнесени и през идващите години.
Снимка: btvnovinite.bg
Офршорните зони и компании са метод за заобикаляне на закона, само че тяхното време към този момент изтича и това се демонстрира точно от Досиетата „ Пандора “, безапелационен е Парамов.

за още три години по-късно сумата е предходна 27 милиарда $, в 3900 офшорни компании, твърди Парамов.

„ Офшорките се употребяват за неплащане на налози, пране на пари от престъпни действия и финансиране на тероризъм. Затова не мога да си обясня двойствения стандарт от в доста страни. От години единствено се приказва, нищо не се прави ", разяснява някогашният началник на Националната разследваща работа Гяуров.

Според него този двоен стандарт проличава в Европейският съюз, където са били правени „ черни и бели описи на офшорни страни “, само че „ наказания няма “.
Снимка: btvnovinite.bg
Между 200 и 600 милиарда $ губят държавните бюджети в целия свят по оценка на МВФ, поради действието на офшорни зони, сподели Гяуров.

147 имена, свързани в България, се чака да излязат от Досиетата „ Пандора “ до Нова година, предвижда Парамов. Сред тях сигурно ще има обществени персони, безапелационен е Гяуров.

Най-трудни са нещата в първия стадий при започването на следствие, само че един път стартира ли такова, всяка една страна е длъжна да даде информация, без значение дали има или няма офшорна зона, споделя Гяуров.

Бившият началник на Национална разузнавателна служба уточни, че със актуалните технологии, всичко може да бъде проследено. Според Парамов влизането ни във еврозоната ще затегне контрола и проследимостта на прехвърлянията,

Двамата специалисти са съгласни, че излизането на Досиетата „ Пандора “ нямат нищо общо с вътрешнополитическата обстановка у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР