Анимационните филми от много време насам не са просто забавление

Анимационните филми от много време насам не са просто забавление ...

„Феноменалните 2“ е наистина феноменален.


Анимационните филми от много време насам не са просто забавление за малките деца в киносалона.

„Уолт Дисни“ има главна заслуга за това в исторически аспект, Pixar пък са кралете на жанра от края на миналия век насам и откакто първото студио купи второто за повече от 7 милиарда долара през 2006 г., всеки техен съвместен проект се очаква с голямо нетърпение и завишени очаквания.

Но „Феноменалните 2“ не носи със себе си самo тежестта от това да бъде филм на Disney Pixar.

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ОЧАКВАНИТЕ ФИЛМИ ТОВА ЛЯТО

Лентата е и продължение на едноименния проект на режисьора Брад Бърд, отнесъл наградата „Оскар“ за най-добър анимационен филм през 2005 г. Иначе казано, летвата за новия филм, който тръгва по кината в цял свят от днес, е вдигната практически до небето.

И той все пак я достига. „Феноменалните 2“ поднася познатата ни от предшественика си смесица от хумор и сериозност, комедия и екшън, шеметни изпълнения за деца и препратки към реалния живот на родителите им, със същата овладяна, съвършено премерена деликатност, която осигури на първия филм универсално критическо одобрение и „Оскар“.

Трудно е да се повярва, че един и същи филм може да комбинира комиксови супергерои с типично модерни семейни проблеми, както и ретро екшън изпълнения в стил „Джеймс Бонд“ с трогателни и забавни портрети на родителството и пубертета. Още по-трудно е да се повярва, че този филм е анимационен. Но всъщност никой не очакваше нищо по-малко от „Феноменалните 2“.

Лентата носи топлината на класическо семейно приключение, без да пести препратките към съвремието ни и да заложи в завръзката на сюжета си зависимостта на човечеството от технологиите. Резултатът е не по-малко емоционален и визуално зашеметяващ филм от първия „Феноменалните“, който ще стане фаворит на ново поколение от зрители.

В режисьорския стол Брад Бърд се връща към своята топформа след малка грешна стъпка във филмографията си с научнофантастичния провал „Утреландия“ от 2015 г. Във „Феноменалните 2“ Бърд отново показва нюха си за спиращ дъха, перфектно изобразен екшън с постоянно и балансирано високо темпо, който засвидетелства и в „Мисията невъзможна: Режим Фантом“, четвъртият и най-успешен дотук филм от поредицата с Том Круз.

Том Круз се захваща с поредната невъзможна мисия

Том Круз сам измисля каскадите в "Мисията невъзможна"
Том Круз Том Круз
От това не следва, че режисьорът остава настрана изконната човечност, която прави анимационните филми на Pixar специални. След като премина през своеобразна криза на средната възраст във „Феноменалните“, в продължението главният герой Боб, познат още като Господин Феноменален, се изправя пред предизвикателството да бъде отговорен родител.

Съпругата му Хелън пък за първи път получава възможността да блесне в солово геройско амплоа в очевидно, но логически и художествено обосновано намигване към феминисткото движение в наши дни. Децата в семейството също трябва да се справят със типичните за тяхната възраст проблеми – първи любовни тръпки, учене и отговорности. А бебето Джак-Джак е вероятно най-забавният персонаж в целия филм и почти всяка минута с него на екрана носи много смях в киносалона.

Антагонистът в историята на свой ред има аргументирана и разбираема мотивация, базирана в една от най-често срещаните сюжетни дупки във филмите от супергеройския жанр. Това допълва идеалния портрет на един прогресивно написан и динамично режисиран филм, който надгражда темите, темпото и визията на своя предшественик по начин, по който малко филмови продължения го правят – най-малко пък директния му конкурент в световния box office, „Джурасик Свят: Рухналото кралство“. Надали някой ще бъде учуден, ако през февруари догодина историята на „Феноменалните 2“ завърши и с нов „Оскар“.

Четете още за кино:

Една ненужна, но безкрайно забавна (Хан) „Соло“ история

„Дедпуул 2“ – смях и лудост на втора степен

Коя ще е следващата „Игра на тронове“

Топ 10 на най-добрите филми на Marvel Studios

Относно сърдитото старче Джеймс Камерън

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg