Трябва още много да се направи за безопасността на децата

Трябва още много да се направи за безопасността на децата ...

Фандъкова: Трябва още много да се направи за безопасността на децата.Трябва още много да се направи за безопасността на децата в интернет. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на международната конференция "Изграждане на киберустойчиво общество. Какво можем да направим повече за сигурността на децата и младите хора в интернет?". Събитието е организирано от Софийския форум за сигурност, предаде БТА.

Кметът посочи, че в София има 70 училища, в които от първи клас се изучават технологии. Тя смята, че в рамките на изучаване на технологиите трябва да има добре застъпени теми, от които децата да получават знания за сигурността си в интернет. Фандъкова даде пример с проучването, направено в столицата на тема "Как децата ползват интернет по безопасен начин", според което около половината участвалите ученици между 11 и 18 години не са обучавани и не са преминали през обучение за безопасност в мрежата. Тя отбеляза, че този резултат би могъл да се приеме и като положителен, защото означава, че цели 50 процента са минавали подобно обучение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова посочи, че усилията на министерството са насочени основно към това учениците да придобият знания как работи интернет, как се обменя информацията в мрежата. Според нея те трябва да знаят какви са заплахите и да придобият умения за защита на личните данни при регистрация в социални мрежи и ползване на онлайн регистрационни формуляри. Критичното и аналитично мислене не се постига с един урок, необходими са общи усилия, посочи заместник-министърът.

Холандският специалист по стратегически комуникации в киберсигурността Ерик Ян Койдек представи данни от направено проучване с деца, според което 70 процента от учениците в Нидерландия са сигурни, че знаят какво правят в социалните мрежи. Според него обаче често те не сменят редовно своите пароли и предоставят твърде много лични данни. Той отбеляза още, че докато възрастните са се научили да игнорират фалшивите неща като рекламните банери, не е така с децата - 52 процента от тях, когато ползват лаптоп, биха кликнали на банери с реклами или известия, че си спечелил. Според проучването 93 процента от децата ползват чатразговори на смартфоните си и над 70 процента на лаптопите. Същевременно 39 процента казват, че не могат да спрат за определено време тази чаткомуникация, докато 20 процента са посочили, че могат да прекъснат за определен период.

Деница Друмева от фондация "Хестия" представи резултати от подобно допитване, направено сред 8000 ученици на възраст от 11 до 18 години в София. Децата твърдят, че са запознати с безопастността в интернет, за какво трябва да внимават, но в действително не спазват много от правилата, каза тя. Според данните те масово не сменят пароли и не използват настройките за сигурност на профилите си в социалните мрежи.

Същевременно 30 процента от по-малките деца декларират, че биха се срещнали с човек, с когото комуникирали в мрежата, но не познават в реалния свят. При по големите - на 17 - 18 години, този процент нараства до 45 на сто. Според нея положително е, че децата имат доверие на родителите си и биха споделили с тях, ако станат свидетели на киберпрестъпление или ако се почувстват застрашени. Проблемът е, че повече от една четвърт не знаят към кого да се обърнат в такава ситуация. Това показва, че учениците имат нужда от обучение, каза тя. Трябва да се работи за систематичност на техните знания, така че те да изградят умения за противодействие на киберпрестъпленията, каза Друмева.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

Източник: petel.bg