С приемането на конвенцията за правния статут на каспийско море,

С приемането на конвенцията за правния статут на каспийско море, ...

Туркмения разчита през Каспийско море да доставя газ за Европа.С приемането на конвенцията за правния статут на каспийско море, Туркмения разчита да диверсифицира газовият си експорт. Държавните глави на Каспийската петорка подписаха в казахстанския град Актау конвенция за правния статут на Каспийско море – исторически за региона документ, работата, по който тече повече от две десетилетия – от 1996 г.
Ашхабад се надява с приемането на документа да се реши проблема за излизането на туркменския газ на външните пазари. В случая става въпрос за експорта на природен газ за страните от Европа.

Туркмения смята, че конвенцията ще даде възможност да построи Транскаспийския газопровод по дъното на Каспийско море до Азербайджан и да се включи към Трансанадолския газопровод (TANAP). По този газопровод се предвижда доставка на Азербайджан през Грузия и Турция до гръцката граница, където продължението му ще стане Трансадриатическия газопровод (ТАР) за Южна Европа, съобщават агенциите.

Както е известно оптимистичните прогнози са Трансадриатическия газопровод, по който ще бъде пренасян азербайджански газ за Европа да бъде въведен в експлоатация през 2019 – 2020 г.

Азербайджан, Грузия, Туркменистан, Турция и Европейския съюз в разстояние на много години работят по проект за експортна природен газ от каспийския регион до Европа. Подписването на Конвенцията за правния статут на Каспийско море може да даде тласък на дейностите по този проект.

В същото време предстои Ашхабад и Баку да уредят помежду си териториален спор по няколко петролни находища в спорната част на Каспието.

Туркменистан по запаси на природен газ се нарежда сред първите четири страни в света едновременно с Русия, Иран и Катар. От трите направления на туркменския газов експорт: северния (Русия), източния (Китай) и южния (Иран)  в настоящия момент работи само това до Китай. Русия спря закупуването на туркменски газ до 2019 г., а в Иран не се доставя, заради разминавания за по-рано доставени количества гориво.

В рамките на подписването на конвенцията за правния статут за Каспийско море президентът на Туркмения Гурбангули Бердимухамедов предложи на партньорите си да създадат регионален транспортно - логистичен център.

Руският президент Владимир Путин  от своя страна каза, че страните от Каспието ще създадат Каспийски икономически форум. „Приемането на решение за създаване на Каспийски икономически форум ще даде възможност за засилване на контактите между деловите общности на нашите страни“, каза Путин по време на заседанието на Каспийската среща. Освен това Русия предлага на прикаспийските страни и разработване на пет странно споразумение за морския транспорт. Путин информира колегите си, че Русия осъществява стратегия за развитие на морските пристанища в Каспийския басейн до 2030 г., в която са определени перспективите за модернизация на морските комуникации, железопътната и автомобилна инфраструктура. „В частност е планирано до 2025 г. строителството на ново дълбоководно пристанище в района на Каспийск, което да може да приема кораби с голям тонаж – от 15 до 25 хил. тона“, подчерта Путин.

Иран от своя страна има намерение да разшири сътрудничеството с прикаспийските страни в областта на енергетиката, включително и при транспорта на енергоносители. Това съобщи президента на Иран Хасан Роухани. „Сътрудничеството в областта на енергетиката, включително транспортирането на енергоносители, провеждането на енергийни, суапови операции са други важни теми от сътрудничеството в рамките на Каспийско море. Започнахме работа в тази област с някои от прикаспийските страни и сериозно смятаме да предложим разширението й“, заяви Роухани. Освен това по думите му Иран ще предприеме действия и за разширяване на търговските и транспортни взаимоотношения.  
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи подписването на конвенцията за правния статут на Каспийско море като „историческа“. Той припомни, че Баку има добри отношения с прикаспийските страни.
Първата каспийска среща се състоя през април 2002 г. в Ашхабад, втората – на 16 октомври 2007 г. в Техеран, третата – 18 ноември 2010 г. в Баку, а четвъртата – на 29 септември 2014 г. в Асрахан. Именно на срещата в Астрахан бе подписано принципно важно изявление на президентите за принципите на взаимодействие на страните от Каспийско море.

Източник: 3e-news.net