Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп,

Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, ...

Тръмп и Ердоган разговаряха по телефона.


Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, обсъдиха тази вечер по телефона създаването в Северна Сирия на "зона за сигурност", предаде АФП, като се позова на турското президентство.

В комюникето пише, че е предвидено бъдещата зона да бъде "прочистена от тероризма". Ердоган казал на Тръмп, че Турция е готова да окаже на Съединените щати "всякакъв тип подкрепа" за изтеглянето им от Сирия. Повече подробности не са дадени. Телефонният разговор бе проведен на фона на новото напрежение между САЩ и Турция във връзка със съдбата на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН). Тя е смятана от Анкара за терористична организация, но е съюзник на Вашингтон в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), отбелязва БТА, цитирайки АФП.

Турция не крие, че планира да започне операция срещу СЗН, а САЩ, които миналия месец обявиха, че ще изтеглят своите войници от Сирия, се опитват да успокоят своите кюрдски съюзници. Вчера Тръмп спомена в Туитър за създаване на 30-километрова "зона за сигурност" в Сирия. Днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уточни, че зоната ще бъде обособена по турско-сирийската граница, за да бъдат защитени както Турция, така и кюрдските милиции. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че страната му не е против този проект.

Източник: novini.bg