Могъща държава, скрита зад два океана – по този начин

Могъща държава, скрита зад два океана – по този начин ...

Тома Томов: Тръмп ще насочи САЩ към нов курс на доминация.


Могъща държава, скрита зад два океана – по този начин журналистът международник и депутат от БСП Тома Томов вижда САЩ до средата на века, ако Доналд Тръмп успее да измени курса на държавата. В студиото на „Тази сутрин” Томов подчерта, че днес сме свидетели на цялостна промяна на света, в който живеем.

По отношение на срещата на Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, той беше категоричен: „Това е историческа среща, променя една политика, която се движи в дадено направление 70 г.”. Томов направи паралел със срещата на Никсън с Мао, „който вби клин между Китай и СССР”, за да тръгне Пекин по пътя на развитие, от който не се отклонява и днес.

Според него до ноември ще видим реални отстъпки от страна на КНДР и така Доналд Тръмп и неговото крило в Републиканската партия ще спечелят изборите, а до 2020 г. може да се случат достатъчно неща, за да се изпълни прогнозата на Мит Ромни, че сегашният стопанин на Белия дом ще стигне до преизбиране.

„Курсът на Тръмп ще промени цялото това нещо, което 70 години е господствало в света”, смята Томов. Според него САЩ ще запазят своята мощ във военно, икономическо и енергийно отношение, но със значително военно отдръпване: „Това ще е една политика, в която с много егоизъм Америка ще продължи да доминира през първата половина на XXI век”.

„Можеш ли с едно изречение да определиш Европа днес? Това, което виждаме, е пълна промяна на света, в който живеехме до момента”, смята журналистът. Той изрази мнение, че Балканите „нямат толкова светло бъдеще”, колкото някои прогнозират.

Според него името „Северна Македония” „хич не звучи добре” и е било грешка премиерът Бойко Борисов да не приеме в София македонският президент Георге Иванов, който отказва да подкрепи именно този вариант за названието на бившата югославска република.

Според Томов България трябва да се съсредоточи в себе си и да станем свидетели на промяна на политическия елит с такъв, който да е загрижен за народа си.

„Има 200 семейства, които са много добре и повече от 2 млн. души, които живеят на ръба на съществуването – и това в най-богатия клуб на света: Европа”, коментира той.

Тома Томов отбеляза, че „имаме да изпълняваме голяма историческа задача”, като се позова на Ванга, която му казала, че „трите С-та ще бъдат заедно – София, Скопие и Солун”.

Източник: cross.bg