Повече от 100 писатели присъстваха на официалната церемония по връчване

Повече от 100 писатели присъстваха на официалната церемония по връчване ...

Съюзът на писателите връчи награди.


Повече от 100 писатели присъстваха на официалната церемония по връчване на Годишните награди на Съюза на българските писатели, състояла се на 18 май 2018 г. в Българския културен център – София. Тези отличия се връчват от 90 години без прекъсване, като постепенно към тях са добавяни допълнителни награди. Журито тази година беше в състав: Трендафил Василев – председател, Димитър Милов – за поезия, Станко Нацев – за проза, Панко Анчев – за литературна критика и есеистика, Ивайло Христов за публицистика, документалистика и мемоаристика.

За конкурса са получени над 200 книги във всички жанрове, които по статута на тези награди трябва да са издадени през 2017 г. Ръководството на СБП се е обърнало с официални писма до десетки издателства да изпратя техни издания, както и многократно е съобщавало в медиите за условията на конкурса.

Ето и лауреатите:

Награда за проза: Весела Люцканова за романа „Животът е другаде“ (изд. „Лексикон“);

Награда за поезия: Боян Ангелов за стихосбирките „Помръкнала е реката“ (изд. „Български писател“) и „В сянката на хоругвите“ (изд. „Захарий Стоянов“);

Награда за детска литература: Тодор Каракашев за книгата „Гора от приказки“ (изд. „Български писател);

Награда за публицистика, мемоаристика и документалистика: Благовеста Касабова за книгата „Баба Тонка“ (изд. „Захарий Стоянов“);

Награда за хумор и сатира: Анибал Радичев за книгата „Да сме наясно!“ (изд. „Българска книжница“);

Награда за литературна критика: проф. Чавдар Добрев за книгата „Български разпятия“ (изд. „Светулка 44 АТЕНЕЙ“).

Специалната награда за цялостно творчество получи поетът Петър Анадасаров.

Всяка година пред 24 май се връчват и няколко национални награди, които носят имената на известни писатели от близкото минало.

С наградата „Богомил Нонев” беше удостоен Сергей Комитски, наградата „Божидар Божилов” получи Петър Динчев, а новоучреденият през миналата година приз „Гео Крънзов” отиде при проф. Людмила Григорова. Беше връчена и наградата „Георги Братанов”, която заслужи Владислав Кацарски. Още 10 писатели получиха грамоти за принос към съвременната литература: Бойко Беленски, Иван Д. Христов, Цветан Илиев, Константин Еленков, Тотко Найденов, Йордан Атанасов, Росица Зиновиева, Галина Ганова, Елена Диварова, Светла Дамяновска.

В словото си Боян Ангелов – председател на СБП, изтъкна: „Мисля, че СБП остава единствената професионална организация, която защитава правата на гилдията. Но ние сме толерантни към колегите и от други писателски организации. В добри отношения сме със Съюза на независимите писатели. Нашите творчески бази, изд. „Блъгарски писател”, официалният сайт, в „Словото днес”, сп. „Пламък” са отворени за тях, ние никого не сме върнали, ако иска да публикува при нас. Литературата е една, родината е за всички нас. Авторитетни държавни организации се обръщат с уважение към нас, което особено ни радва. Преди два месеца се състоя среща на председателите на творческите съюзи с Комисията по култура в Народното събрание и стана ясно, че има консенсус да бъде приет Закон за защита на българския език и култура. Нека не забравяме, че нашата азбука е официална за Европейския съюз. На нас се пада ролята да съхраняваме българския език, писменото богатство на народа ни, традициите на литературата ни.”

Източник: trud.bg