Старата железопътна линия в столицата става вело-алея. Трасето ще започва

Старата железопътна линия в столицата става вело-алея. Трасето ще започва ...

Стара жп линия в София става вело-алея.


Старата железопътна линия в столицата става вело-алея. Трасето ще започва от гара "Пионер" и стига до транспортното улилище в Слатина. Дължината на алеята ще е около 3 км, като трасето ще е за велосипедисти и пешеходци и ще бъде озеленено като линеен парк. На представянето на проекта присъствха главния архитект Здравко Здравков и транспортния министър Росен Желязков.

София

Освен велоалея, старото железопътно трасе позволява по него да бъдат изградени детски площадки и спорни съоръжения.
Здравко Здравков, главен архитект на София: Допълнително се вкарват растителни видове, като крайното желание е с велоалеи и пешеходно преминаване да се обвържат кварталите "Слатина" и "Изгрев".
Тези 3 километра са началото на вече планирания зелен ринг.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: И целта на който е да могат всички квартали през които минава зеления ринг, да имат връзка с парковете на града . Изключително интересен , много важен проект за развитието на София като зелен град.
Първата отсечка от велоалеята, която ще бъде изградена , ще започне от кв. "Изгрев", ще мине под "Цариградско шосе", покрай зала "Арена Армеец" и ще влезе в кв. "Слатина" по вече съществуващия надлез над бул. "Шипченски проход".

Втората отсечка ще стига от тунела на бул. "Цариградско шосе" до гара "Пионер".

Източник: bnt.bg