Световната банка понижи прогнозата си за цената на петрола за

Световната банка понижи прогнозата си за цената на петрола за ...

Световната банка понижи прогнозата за цената на петрола догодина до 58 долара за барел.


Световната банка понижи прогнозата си за цената на петрола за идната година от 65 на 58 долара за барел. Това е посочено в доклад на банката за икономиката на Русия, цитиран от ТАСС. Още по тематаАнализатор: Световните пазари са във възходящ трендЗащо Доналд Тръмп не се отказва от петролните находища в Сирия?

Прогнозира се известен спад в цената на суровия петрол (среднопретеглена стойност на сортовете Брент, американски лек и Дубай) от 60 долара за барел през 2019 година до 58 долара за барел през 2020 година - значително низходящо преразглеждане в сравнение с априлската прогноза (65 долара за барел), се отбелязва в доклада.

За периода от януари до септември тази година петролът е поевтинял с 14% на годишна основа на фона на забавянето на темповете на растеж на световната икономика, се допълва в документа.

Очакваните обеми на търсенето за 2019 и 2020 година са преразгледани надолу, като се отчита намалената прогноза за глобален растеж. Въпреки скромното увеличение на добива в САЩ предлагането се очаква да нарасне значително поради въвеждането в експлоатация на нови петролопроводи, посочват експертите на Световната банка.

Според финансовата институция споразумението ОПЕК+ за свиване на добива ще продължи да действа и догодина.

Световните цени на петрола ускориха възходящото си движение в днешната следобедна търговия преди министерските срещи на ОПЕК и ОПЕК+ във Виена утре и вдругиден.

Сортът Брент с доставка през февруари поскъпна с 2,78 на сто до 62,51 долара за барел, а американският лек суров петрол прибави 2,98 на сто и достигна 57,77 долара за барер.

/БТА/

Източник: investor.bg