Десетки хиляди жители на Хонконг се събраха в предградието Ша

Десетки хиляди жители на Хонконг се събраха в предградието Ша ...

Сблъсъци с полицията: Протестите в Хонконг не стихват.


Десетки хиляди жители на Хонконг се събраха в предградието Ша Тин днес за протестна акция срещу подхода на правителството към спорния закон за екстрадицията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според организаторите демонстрацията е привлякла 115 000 участници, макар полицията да съобщава по-скромния брой от 28 000, отбелязва ТАСС.

Полицаи, екипирани за борба с безредици, влязоха в сблъсъци с някои протестиращи, които използваха метални бариери и други предмети, за да блокират улиците. Силите на реда няколко пъти използваха лютив спрей срещу активисти, които хвърляха срещу полицейските части пътни конуси и бутилки, допълва Ройтерс.

Демонстрациите днес се проведоха в Ша Тин - град, разположен между остров Хонконг и границата с Китай, изнасяйки се от сърцето на финансовия център към близките предградия.

Хонконг се върна под управлението на Китай през 1997 г. с формулата "една държава, две системи", гарантираща на жителите на острова за 50 години свободи, каквито няма в континенталната част на страната, включително право на протести и независимо правосъдие.

Пекин отрича да се намесва в работите на Хонконг, но мнозина жители на острова са разтревожени от това, което определят като подкопаване на тези свободи и непрекъснат стремеж към контрол от материка.

Главният администратор на територията Кари Лам обяви спорния законопроект за "мъртъв", но критиците й заявяват, че ще се задоволят единствено с официалното оттегляне на документа.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg