Нека бъдем честни – някои онлайн реклами просто не работят.

Нека бъдем честни – някои онлайн реклами просто не работят. ...

Рекламата ми е „уморена“.


Нека бъдем честни – някои онлайн реклами просто не работят. Или поне така си мислим. В интернет пространството имаме хиляди начини да достигнем до таргет аудиторията си – чрез Google, с пост в социалните медии, чрез директно съобщение в LinkedIn или пък с кратко видео в YouTube. Има толкова много канали и видове реклами, които можете да използвате.

Но защо не работят за вас? Много бизнеси се разрастват изключително бързо, благорание на онлайн рекламата, докато вашият – не. Какво прави кампанията ви неефективна и как да предотвратите това? Ето как да се справите.

Опознайте добре таргет аудиторията си

Няма нищо по-лошо от това да таргетирате някой, който не е заинтересован от предложенията ви. Всичко друго може да е свършено перфектно, но ако целевата аудитория не е подходяща, нищо не може да ви спаси. В маркетинговата теория е ключово да познаваш публиката. Това правило важи и за кампаниите в дигиталното пространство. Уверете се, че сте избрали правилната публика, а също и, че я познавате достатъчно добре.

Избирайте каналите внимателно

Както вече споменахме, има хиляди начини да достигнете до потребителите си. Запитайте се обаче къде са те, в кои канали прекарват най-много време и по какъв начин биха искали да комуникирате с тях.

Да имате хиляда опции не означава, че трябва да използвате всички. Да речем, че аудиторията ви се състои от хора, които живеят наблизо, например в Софийска област, и са на възраст между 30 и 55 години. Наскоро сте чули колко много нашумява платформата TikTok и искате да я включите в бизнеса си. Аудиторията ви ползва ли този канал? По-скоро не – тя най-вероятно е във Facebook, Google и YouTube, затова се водете фактите, а не от последните тенденции.

Говорете на правилния език

Тук нямам предвид да замените български с английски. Помислете си за посланията и съдържанието, които давате на потребителя. Той не се интересува от това колко време сте отделили, за да може най-после да достигнете до него, а обръща внимание на рекламата. Обединете неговите ценности с уникалното си послание и няма да загубите битката.

Когато рекламата се „измори“

Така наречената „рекламна умора“ означава, че и рекламата си има живот – в началото, за определен период, тя е имала много добър ефект, но с времето той е намалял. Причината е много очевидна – таргет аудиторията ви е ограничена, така че може да достигнете точката, в която инвестирате още и още в рекламата си, но не достигате до повече хора. Тоест, едни и същи хора започват да виждат рекламата ви повече пъти.

Какво да правите в тази ситуация? Променете нещо в посланието, канала или таргетирането. Така ще удължите ефективността на кампанията си.

 

Позволете ми да завърша с това: Определете какво очаквате като краен резултат. Да промотирате бизнеса си онлайн може да е постепенен процес – не се притеснявайте да започнете с малък бюджет, но се уверете, че очаквате реалистични резултати. Онлайн маркетингът е позволил на стотици малки бизнеси да се разрастнат и вашият може да е един от тях. Единствено отделете достатъчно време, за да планирате стратегията си и очаквайте резултати.

По материал на Medium.com

Редактор: Габриела Беличовска

Източник: manager.bg