ЕПА/БГНЕС
Броят на жертвите след отравянето с фалшив алкохол в северния

ЕПА/БГНЕС Броят на жертвите след отравянето с фалшив алкохол в северния ...

Расте броят на жертвите на отравянето с алкохол менте в Индия.

ЕПА/БГНЕС Броят на жертвите след отравянето с фалшив алкохол в северния индийски щат Пенджаб достигна 98. Съобщава се и за протести срещу бизнеса с подобни напитки, предаде ДПА.

За последните четири дни в окръг Тарн Таран са починали 75 души. 23 смъртни случая са потвърдени и в съседните Амритсар и Батала, съобщи местната полиция. Жертвите са предимно бедни земеделци и работници. Те се почувствали зле, след като пили алкохола в сряда.

За първите жертви беше съобщено още същия ден. В края на седмицата обаче броят им рязко се увеличи. Това е най-тежкият случай с натравяне с фалшив алкохол в Индия за тази година, отбелязва ДПА.

След този случай властите предприеха строги мерки. Полицията извърши над 100 обиска по селата и арестува 25 души, свързани с търговията с фалшив алкохол. От села и крайпътни заведения са иззети стотици литри алкохол. По първоначални данни напитките съдържат метилов алкохол или метанол.

Метанолът, който може да причини ослепяване и дори смърт, е химическо вещество, използвано при производството например на антифриз.

Междувременно опозиционни активисти от партията "Аам Аадми" (Партия на обикновения човек) организираха протести в няколко района, на които отправиха обвинения в "нехайство" към властите във връзка със смъртните случаи.

Правителството на щата Пенджаб засега е отстранило временно от длъжност седем длъжностни лица, свързани с контрола върху акцизните стоки, както и шестима полицейски служители. Разпоредено е разследване на случая. 

Смъртните случаи от фалшив алкохол са често срещано явление в Индия, където бедните не могат да си позволят лицензираните марки, продавани в държавните магазини. През 2019 г. най-малко 133 души починаха след консумация на фалшив алкохол при два отделни инцидента в североизточния щат Асам. Жертвите бяха предимно работници от чаените плантации. Същата година други 80 души починаха след консумация на фалшив алкохол в северния щат Утар Прадеш, припомня АП.

Източник: varna24.bg