Зелената зона в София ще бъде разширена с 5500 места

Зелената зона в София ще бъде разширена с 5500 места ...

Разширяват зелената зона в София.Зелената зона в София ще бъде разширена с 5500 места от 1 ноември. Нови места за платено паркиране ще бъдат разкрити в “Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“.

Зам.-шефът на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков заяви, че до дни докладът ще бъде внесен за обсъждане. Разчетите на Центъра за градска мобилнист показвали, че новите места могат да се обособят до 1 ноевмри, ако СОС гласува разширението през лятото, пише Монитор.

За новите места за платено паркиране в четирите квартали се говори от месеци. Идеята беше обсъждана на заседания на транспортна комисия. Заговори се, че и от район “Триадица” също искат зона около пазара “Иван Вазов”. Зарков обаче заяви, че засега тази идея няма да влезе в доклада за разширение на зелената зона.

Идеята е в "Красно село" зелената зона да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков". В район "Оборище" се предлага да се плаща за паркиране в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

През октомври миналата година в район „Средец“ в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг" бяха разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. В „Лозенец“ също бяха въведени 3500 места за платено паркиране. Новата платена зона обхвана участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Сега районният кмет Любомир Дреков предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част от квартала.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg