През седмицата стана ясно, че все пак финансовите задължения на

През седмицата стана ясно, че все пак финансовите задължения на ...

Разделени заедно.


През седмицата стана ясно, че все пак финансовите задължения на главното мюфтийство в България няма да бъдат опрощавани, а разсрочени.

Докато течеше дискусията в обществото, през цялото време си мислех, че това действие на управляващите ще прокара поредната разделителна линия между хората. Освен ненужно, това е и доста странно с оглед на времето, в което се случва. Два месеца преди изборите, политиците събудиха тема, която пали стари страсти с нова сила.

Общественият натиск доведе до решение, което е единственото логично – ако всички сме равни пред Бога, трябва да сме равни и пред закона.

Като цяло, модерните политически кампании повече от всякога се основават на древния принцип – Разделяй и владей, насаждай крайности и буди ненавист, печели гласове, противопоставяй. Има политици в Европа, чийто възход се основава изцяло на противопоставянето на Изтока срещу Запада.

И социалните мрежи са идеалният инструмент. Тъмната страна на платформите, които доведоха до краха на арабските диктатори преди по-малко от десетилетие, днес разяждат устоите на обществата, институциите и мисленето ни. Социалните мрежи са днешните фокус-групи, в които се насочват правилните политически послания към правилните хора и се правят експерименти как една група от обществото реагира на дадена тема.

В книгата на Боб Удуърд за Доналд Тръмп – "Страх", е даден един много интересен пример.

Преди началото на президентската кампания в САЩ са се провели няколко експеримента с постове в "Туитър", като накрая са се брояли харесвания и споделяния. С най-широк отзвук се оказва публикацията за нуждата от стена по границата с Мексико, което автоматично е вкарало темата сред приоритетите на бъдещия американски президент.

Обърнете внимание, когато стане много напечено, Тръмп заговаря за стената. Не я строи, просто говори, просто буди темата.

Едно от европейските правителства дойде на власт, насочвайки цялата си дигитална кампания към по-бедната южна част на страната, будейки страхове, мисъл за несправедливост и блян за наказание. Същото това правителство, година по-късно не е изпълнило и 10 процента от обещанията си.

Тези страсти, това противопоставяне залива целия свят днес. Вратата за омразата е широко отворена и самата омраза не е заключена между държавни граници, а е черната вдовица на социалните мрежи.

Трагедията в Нова Зеландия го доказва. Лудите, които сеят омраза и убиват на живо във „Фейсбук”, са най-страшното, което може да се случи на човечеството. Перверзна себеизява и болно его, подхранвано от инструмента – да го направиш пред всички. Да спечелиш последователи. Тези социални платформи привличат най-тъмните черти на човешката природа. Те разделят, подкопават и изкривяват всеки опит за нормалност в обществата днес.

Това е едно от големите предизвикателства, включително и пред България. Черните кампании, насаждането на омраза, фалшивите пророци, манипулациите. Затова на този фон, всяко решение, което създава условия за нови разделения, е вредно за обществото. Помислете върху това.

Източник: btvnovinite.bg