Нови начини за изследване на Слънцето ще използват български учени

Нови начини за изследване на Слънцето ще използват български учени ...

Пълното слънчево затъмнение: Наши учени ще експериментират при наблюдението му от Чили.Нови начини за изследване на Слънцето ще използват български учени при пълното затъмнение това лято. Те ще наблюдават явлението от пустинята Атакама в Чили, съобщава bTV.

Когато Луната застане между Слънцето и Земята се получава слънчево затъмнение. Тази година пълната му фаза ще настъпи на 2 юли, а едно от най-добрите места за наблюдение ще бъде пустинята Атакама в Чили. Там ще работи експедиция от български астрономи.

„Нашата експедиция засега наброява 8 човека, най-вероятно ще имаме и колеги, които ще се присъединят към нас на територията на Чили”, обясни д-р Никола Петров от Институт по астрономия с обсерватория „Рожен” към БАН.

Пълните затъмнения дават възможност за изследвания на слънчевата корона и процесите свързани с нея. Българските астрономи ще бъдат оборудвани със специални камери и високочувствителни уреди за своите експерименти.

„Да можем да установим много бързи въздушни изменения – наричат се атмосферни сцинтилации на земната атмосфера, които са пък пряко свързани с ефекта „бягащи сенки”. Този експеримент е изключително нов, за първи път ние ще го направим, пък и като че ли колегите по света не са го правили по този начин”, каза още д-р Петров.

Експедицията ще да помогне за изясняване на тези физични процеси от слънчевата активност.

 

 

Източник: petel.bg