Обвинителният акт срещу двама бивши директори на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ и

Обвинителният акт срещу двама бивши директори на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ и ...

Прокуратурата внесе обвиненията срещу бивши директори на болницата във Враца.

Обвинителният акт срещу двама бивши директори на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ и един лекар беше внесен в съда. Прокурор Стефан Динчев е описал подробно нарушенията на Светозар Луканов и Орлин Цветков, както и на бившия началник на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов. Те ще отговарят по обвинение за присвояване на 32 476 лева.
Обект на процеса е престъпление, към което са отговорни и тримата, е свързано с разкриването на отделението. За целта е трябвало да бъдат назначени два лекари с призната специалонст по съдова хирургия, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един – д-р Румен Цветанов, на помощ „се притекъл“ д-р Халил Мехмед от Шумен. Между март 2013 и декември 2015 г., когато изпълнителни директори са били Орлин Цветков и Светозар Луканов, по сметките на шуменския лекар са изплатени над 32 000 лева.
Наказателната отговорност и за трите длъжностни лица е в това, че са съставяли документи с невярно съдържание – ведомости за заплати и графици за дежурства, в които д-р Мехмед фигурирал, макар че не е стъпвал във врачанската болница.
Въпреки че лекарят не е взел нито стотинка от преведените средства, прокуратурата търси отговорност от хората, които са опитали да измамят системата.
Предстои окръжният съд във Враца да насрочи дата за гледане на делото.

Източник: bulnews.bg