Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа

Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа ...

Проевропейската опозиция в Полша води с над 10% на управляващата партия преди евровота.


Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), сочат резултатите от анкета преди изборите за Европейски парламент другата седмица, предаде Ройтерс.

"Европейската коалиция", съставена от проевропейски формации от целия политически спектър, ще получи на изборите на 26 май 43,6 на сто от гласовете, докато ПиС може да очаква 32,9 процента, установява сондажът на Института за изследване на обществените въпроси по поръчка на списание "Нюзуик" и радио "Зет". Във всички досегашни проучвания на общественото мнение ПиС е заемала водещо място, припомня Ройтерс.

Според някои анализатори резкият обрат вероятно се дължи на публикуването в интернет на документалния филм "Само не казвай на никого". В него жертви разказват как като деца са били насилвани сексуално от католически свещеници, след което действията на педофилите в расо са били прикривани. Могъщата Полска католическа църкви поддържа близки отношения с ПиС и нейни свещеници често изказват подкрепа за партията в своите проповеди, отбелязва Ройтерс.

Социологът Лукаш Павловски обяснява пред "Нюзуик", че най-голям спад в доверието към управляващите има сред хората, които не са тясно свързани с Църквата. "Очевидно отливът е свързан с темата за скандала със свещениците и е в полза на "Европейската коалиция", казва той и добавя, че малките десни партии също увеличават подкрепата за себе си. Сред тях е крайнодясната партия "Конфедерация", чийто рейтинг е нараснал за една седмица с пет пункта до 6,9 на сто, сочи изследването.

Изабела Стичинска, президент на варшавския Център за социални и икономически проучвания, също смята, че негативното възприемане на ПиС и Църквата се е засилило след разпространяването на филма. Анна Матерса-Сосновска, социолог от Варшавския университет, обаче изразява съмнение, че подкрепата за ПиС наистина е спаднала чак толкова, че опозицията да я изпреварва с 10 пункта. До четвъртък са регистрирани 18 милиона гледания на "Само не казвай на никого", след като филмът бе качен в събота в "ЮТюб", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Източник: novini.bg