Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през декември,

Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през декември, ...

Продажбите на дребно в САЩ са изпратили 2019 г. с повишение.


Продажбите на дребно в САЩ са се повишили през декември, благодарение на празничното пазаруване, което завърши една по-умерена година за потребителските разходи, информира Bloomberg.

По-силни продажби са забелязани във всички основни категории, с изключение на търговията с моторни превозни средства. Изключвайки тези в автомобилния сектор, покупките на дребно са се повишили с 0,7% на месена база, отчитайки най-големият си ръст от юли насам, показаха данни на Министерството по търговията, публикувани в четвъртък.

На годишна база през 2019 г. стойността на продажбите на дребно се е увеличила с 3,6%. В сравнение с това годишното увеличение на продажбите през 2018 г. възлизаше на 5%, бележейки най-големия си годишен ръст за последните шест години. В същото време потребителите вероятно ще останат основният двигател на икономиката, тъй като компаниите продължават да наемат нови служители, а настроенията на домакинствата остават повишени.

Личното потребление, което включва разходите за услуги и стоки, е отчело най-големите си поредни тримесечни увеличения от 2014 г. насам през второто и третото тримесечие на миналата година.Още по тематаДостигна ли монетарната политика в САЩ своя лимит?Тръмп правилно деескалира търговската и валутна война с Пекин

От друга страна продажбите в универсалните магазини са регистрирали спад от 0,8%. Това е пети пореден спад за показателя и свидетелства за промяната в навиците за пазаруване на американците. За цялата минала година продажбите в универсалните магазини са намалели с 5,5%, докато приходите от онлайн търговията на дребно са се повишили с 13,1%.

Поради по-слабите инвестиции на бизнеса и забавящото се производство икономическият растеж е по-зависим от потреблението на домакинствата.

В магазините за облекло покупките са се увеличили с най-много след март, а продажбите в магазините за строителни материали са отчели най-голямото си повишение от август.

Постъпленията от бензиностанции са нараснали с 2,8%, което е най-голямото увеличение за показателя от март насам, показва докладът.

Отделен доклад на Министерството на труда, публикуван в четвъртък показа, че индексът на цените на вноса се е повишил с 0,3% на месечна база през декември. Това е най-голямото месечно увеличение на показателя от март насам, докато на годишна база ръстът му възлиза на 0,5%.

Източник: investor.bg