Свободно придвижване на хора, стоки, услуги и капитали между Сърбия,

Свободно придвижване на хора, стоки, услуги и капитали между Сърбия, ...

Проведе се лидерска среща на Западните Балкани за Балкански ЕС.


Свободно придвижване на хора, стоки, услуги и капитали между Сърбия, Албания и Северна Македония от 2021 година. За това се договориха днес в Охрид президентът Александър Вучич и премиерите Еди Рама и Зоран Заев. Те призоваха и останалите страни от Западните Балкани да се присъединят към инициативата им, а ЕС - да погледне на нея като положителен знак за евроинтеграцията на региона.

Гражданите на Сърбия, Албания и Северна Македония да преминават общите граници само с лични карти с автоматично право на работа, "бързи гранични писти" за камионите с товари, уеднаквяване на стандартите за храните, признаване на дипломите.

Това предвижда договореното в Охрид.
Зоран Заев, министър-председател на Северна Макдеония: Вярвам, че изпращаме много позитивно послание към страните членки на ЕС - че при задълбочаването на сътрудничеството ни трябва да обърнат още по-голямо внимание на нашия регион и да дадат възможност за ускоряване на процеса на интеграцията му в Европейския съюз.
Президентът на Сърбия Александър Вучич отбеляза, че независимо дали Европа ще реши да приеме Западните Балкани, е важно конфликтите и омразата да бъдат заменени с по-добър живот за хората в региона. Вучич отхвърли спекулациите, че се опитва да съживи Югославия.

Босна и Черна гора тепърва ще решават дали да се присъединят към балканския "Мини Шенген", а Косово знаково отсъстваше от Охрид.

Президентът Хашим Тачи заяви от Прищина, че не иска да заменя Европейския съюз и НАТО с регионална инициатива, в която и без това няма смисъл да участва заради отказа на Сърбия да признае независимостта на Косово.

Източник: bnt.bg