Бившият президент на Перу Алън Гарсия, който се простреля във

Бившият президент на Перу Алън Гарсия, който се простреля във ...

Почина бившият перуански президент Алън Гарсия.

Бившият президент на Перу Алън Гарсия, който се простреля във врата рано сутринта, почина.
Гарсия направи опит за самоубийство, след като полицията пристигна в дома му в Лима, за да го арестува по обвинения в подкупи, предаде BBC, цитирана от БГНЕС.
Гарсия бе откаран в болница в столицата Лима. Смъртта му беше потвърдена от сегашния президент Мартин Вискара.
Тълпа поддръжници се събраха пред болницата и се наложи да бъдат оградени от полицията.
Вътрешният министър Карлос Моран заяви пред репортери, че когато полицията пристигнала, Гарсия помолил да се обади по телефона, влязъл в една от стаите и заключил вратата.
Минути по-късно проехтял изстрел. Полицията разбила вратата и открила Гарсия, седнал на стол с рана от куршум в главата си.
Гарсия е президент на латиноамериканската държава по време на два мандата, като първият започва през 1985 г. и приключва през 1990 г. Вторият му мандат започва през 2006 г. и приключва през 2011 г. В момента бившият президент е заподозрян в приемането на подкупи от бразилската компания „Odebrecht“.
Гарсия не е единственият бивш перуански президент, чието име е свързано с компанията и за който се подозира, че е замесен в корупционни схеми. Бившият президент Педро Пабло Кучински, управлявал Перу преди сегашния лидер Мартин Вискара, е обвинен, че е получил общо 4,8 млн. долара подкупи от строителна компания.

Източник: actualno.com