Как ще изглеждаме след 30 години и какво ни очаква

Как ще изглеждаме след 30 години и какво ни очаква ...

Поредно „Фейсбук“ приложение събира снимки и личните ни данни.


Как ще изглеждаме след 30 години и какво ни очаква през новата година – това са само част от забавленията, предлагани в новото фейсбук приложение „Опосум Соус“. За целта е необходима наша снимка. Действие, което отнема секунди, а последствията от това могат да са тежки.

Според експерти по-голямата част от данните ни се продават на компании, които го използват за изкуствен интелект. Обикновено това са уеб програмките, които показват как ще изглеждаме след 30 години, на коя знаменитост приличаме и т.н. Чрез снимките се обучават компютърни алгоритми, които имат за задача да разпознават в бъдеще лица, места, също така и времето, когато е било заснето изображението.
ФБР: FaceApp и други руски мобилни приложения са заплаха за контраразузнаването Програмата стана популярна в социалните мрежи по-рано тази година, като моментално предизвика притеснения за събираните лични данни на потребителите
Малка част от компаниите пък могат да използват изображенията ни и с друга цел – като например реклами и таргетиран маркетинг.

Ако сървърите на програмите са в Европейския съюз, по GDPR можем да поискаме личните ни данни да бъдат премахнати от системата им. Според специалисти, обаче, за да бъде избегната такава регулация, голяма част от компаниите, дори и тези, които са европейски, нарочно правят сървърите си в трети страни. Така е почти невъзможно да бъдат премахнати чувствителните ни данни от системите.
FaceApp: Поглед в бъдещето или в личните ни данни? Компютърен специалист обяснява пред bTV какви са проблемите с хитовото приложение
Тогава единствената ни опция да потърсим правата си е по Закона за защита на авторското право – човекът, направил нашата снимка да предяви претенция за неправомерно използване от дадена компания.

Затова експертите съветват винаги да четем „дребния шрифт“ – общите условия за използване на дадено приложение. Там, макар и трудно за разбиране от неюристи, става ясно за какво могат да бъдат ползвани личните ни данни преди доверчиво да ги споделим.

Източник: btvnovinite.bg