Голямата цел, която правителството на Австрия си поставя по време

Голямата цел, която правителството на Австрия си поставя по време ...

Под мотото "Европа, която пази" австрийското председателство ще се бори с нелегалната миграция.Голямата цел, която правителството на Австрия си поставя по време на своето председателство на Съвета на ЕС, е и в бъдеще стабилността, сигурността и благоденствието да бъдат даденост в ЕС. Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц и министърът на транспорта Норберт Хофер запознаха депутатите в парламента с плановете на кабинета за европредседателството, което Австрия поема от България след две седмици, като Курц обърна внимание на мотото "Европа, която пази", предаде БТА.

"Сигурността и стабилността не са нещо подразбиращо се в Европа. Трябва ясно да се постави ударението на охраната на границите", заяви Курц. Затова срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС през септември в Залцбург ще бъде посветена на "темите за сигурността, граничната охрана и борбата с незаконните миграции". За вътрешната сигурност е важно да се знае "кой може да дойде и кой не", важно е също така "правителствата да решават кой може да влезе в Европа, а не онези, които прекарват нелегално бежанци", добави канцлерът.

Виена иска подсилването на европейската агенция за гранична охрана "Фронтекс" да стане по-бързо от предложения от Европейската комисия период 2021-2027 г.

Защитата представлява важна тема и предвид запазването на благоденствието. "Трябва да направим всичко възможно, за да останем конкурентноспособни", подчерта Курц. Става дума за изграждане на дигиталната инфраструктура, оптимизиране на вътрешния пазар и отстраняване на "данъчните неравноправия", например облагането с данък на интернет гигантите.

Друг важен момент е засилването на проучванията и развитието. "Трябва да се погрижим Европейския съюз да остане място, където има развитие", каца канцлерът.

Като следващ важен момент Курц назова "фокуса върху съседството". Само когато в съседните страни има стабилност и сигурност, това е възможно и за ЕС.

Министърът на външните работи Карин Кнайсъл ще постави акцент върху сближаване на ЕС със страните от Западните Балкани. "Наша задача е по най-добрия начин да помогнем да този регион при приближаването му към ЕС", заяви Курц.

Министърът на транспорта Норберт Хофер, който замества намиращия се в Русия на световното първенство по футбол вицеканцлер и министър на спорта Хайнц-Кристиан Щрахе, назова като големи предизвикателства преди всичко Брекзит и преговорите за многогодишна финансова рамка. Брекзит не е излизане от Европа, не всички във Великобритания са доволни от това решение. За финансовата рамка министърът отбеляза, че въпреки всичкото сребролюбие не бива да се забравя, че и по този въпрос трябва да се работи "с мащабите на спестовността, икономическата ефективност и целесъобразността".

Опасност от разделяне не Европа

Опозицията предупреди Курц да внимава да не разцепи Европа. В един глас ръководителите на трите опозиционни фракции - на Австрийските социалдемократи Кристиан Керн, на партията НЕОС Матиас Щролц и на Листата Пилц - Бруно Росман, разкритикуваха обявената от Курц "ос на желаещите" в миграционната политика.

Керн заяви, че вижда Европа застанала на "повратна точка" и поставена на изпитание както отвътре, така и отвън. Като примери за това Керн посочи експанзионистичната политика на Китай и липсата на респект от страна на американския президент Доналд Тръмп. Има само един отговор, който може да противопоставим на "Америка на първо място" и той е "Европа на първо място", заяви Керн.

Председателят на НЕОС Матиас Щролц изказа съжаление, че Европа е загубила най-важния си съюзник в лицето на САЩ и същевременно е заплашена от Русия и Китай. И той отправи апел към Курц да потърси други съюзници в рамките на Европа:

Росман, председател на парламентарната група на Листата Пилц, разкритикува липсата на акценти като борба с данъчните измами и за опазване на климата. Според Росман вместо това Курц свири на клавиатурата на национализма.

Близо три години след началото на голямата бежанска вълна от 2015-2016 г. миграционният въпрос дълбоко разделя ЕС, а в Австрия и Италия на власт дойдоха популистки партии, отбелязва "Франс прес". При нарастващото недоволство на баварските й съюзници от Християн-социалния съюз германският канцлер Ангела Меркел в сряда призна, че миграционната политика е решаващ тест за бъдещето на Европа.

Източник: dnevnik.bg