Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет ...

По повод Деня на Варна връчиха отличията на изявени варненци.

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха почетни звания и отличия навръх празника на града – 15-ти август - Свето Успение Богородично, на тържествена церемония в Летния театър. 

"Няма по-красив град от Варна! И това го знае всеки, за когото морето не е провинция! В днешния празничен ден нека си пожелаем да имаме повече поводи за гордост и  радост - нови победи на красивите ни млади умове, които печелят златни медали от световни състезания - по математика, физика, астрономия, литература, компютърни науки; нови отличия за талантливите ни творци, учени, спортисти; нови проекти и предизвикателства. Нека продължим да изграждаме училища и детски градини, спортни зали, читалища, улици и площади, паркове и квартални градинки. За да може всеки варненец да усети промяната пред своя дом. Нека пазим и променяме Варна заедно", заяви в поздравителното си слово кметът Иван Портних. 

Той благодаря на правителството и лично на премиера Бойко Борисов за подкрепата за редица мащабни проекти във Варна – като бул. "Васил Левски“, пробивът на бул. "Сливница“. "Строим първото модерно рибарско пристанище, ДТ "Стоян Бъчваров“ ще посрещне своя 100-годишен юбилей с обновени основна сцена и сцена "Филиал“. Предстои изграждане на модерен математически кампус за учениците от математическата и техническите гимназии, новата сграда на библиотеката, нов експоцентър. Тези проекти са част от развитието на приоритета "Образование-култура-бизнес“, по който работим много упорито. Защото съм убеден, че качественото образование е двигател на икономическата промяна в нашия град! Благодаря Ви за подкрепата, която се стараем да заслужаваме всеки ден", обърна се кметът към хората в Летния театър.  

С отличието "почетен гражданин" на общината бяха удостоени композиторът проф. Милко Коларов, актьорът Мариус Куркински и лекарят проф. д-р Димитър Камбуров. Маестро Коларов е с награда за изключителните заслуги като композитор, диригент и музикален педагог от международен мащаб. Мариус Куркински, който тази година навършва 50 г.,  бе удостоен за принос към развитието на българската култура и издигане авторитета на Варна. Проф. Камбуров получи признанието за постижения като учен и лекар специалист.

С почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, бяха удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие беше връчено и на Детско-юношеския театър "Златно ключе“ и на първия професионален частен театър във Варна "Българан“.

Почетен знак "За заслуги към Варна" – сребърен, получи Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ "Христо Ботев 1928“ и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.

Източник: varna24.bg