Пазарът на луксозни имоти в София попада под натиска на

Пазарът на луксозни имоти в София попада под натиска на ...

Пазарът на луксозни имоти в София е под натиска на увеличаващото се предлагане.


Пазарът на луксозни имоти в София попада под натиска на увеличаващото се предлагане през първата половина на 2019 г. Цените вече са в корекция, нараства също броят и размерът на отстъпките при сделки, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Ситуацията на пазара на луксозни имоти все по-отчетливо работи в полза на купувачите и прогнозата на компанията е тази тенденция да се задържи поне до края на годината. Добър знак са нарастващият брой запитвания и сделки, които показват, че цените все пак са близо до пазарните нива.

Търсене и предлагане

Пазарът на луксозни имоти отбеляза висока активност през първото шестмесечие на 2019 г., подкрепян от продължаващия ръст на икономиката, ниските лихви и оживлението на кредитния пазар. Водещо остава търсенето за жилищни нужди. Ограниченият потенциал за ръст на цените и засиленото предлагане на наемния пазар охлаждат желанието на купувачите за инвестиционни и спекулативни сделки.

Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София и утвърдени квартали като Лозенец. В тези части на столицата са регистрирани и най-голям брой сделки през първата половина на годината. Прави обаче впечатление и появата на нови квартали, като Кръстова вада и Манастирски ливади, във високия сегмент на жилищния пазар.

“След като през миналата година цените на жилищата в центъра на София достигнаха нереално високи нива, през тази претърпяха известна корекция и това стимулира покупките. В Лозенец ценовите нива остават почти без промяна през последните месеци, но очакваме по-сериозен ръст с появата на нови проекти на утвърдени на пазара компании, като БЛД и Бигла 3“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

В района на Манастирски ливади цените на завършени и луксозно обзаведени жилища се движат средно около 1500 евро/кв. м, докато в затворените комплекси на бул. „България“ подобни имоти може да надхвърлят 2000 евро/кв. м. Сред предимствата на квартала е близостта до Витоша и едновременно с това – до един от главните булеварди в София и офис зоната покрай него.

В същото време с разрастването на строителната активност в тази част на София вече са в ход и мерки за подобряване на инфраструктурата, което също е предпоставка за нарастващ интерес за покупка. Подобна е ситуацията в квартал Кръстова вада, където изграждането на метростанция и оформянето на голяма търговска и офис зона стимулираха жилищното строителство.

Докато кварталите в южната част на София се оформят като предпочитани за покупка на висок клас апартаменти, тези по Витошката яка остават основно в полезрението на търсещите къщи. Данните на Unique Estates показват, че в тази част на София са регистрирани над 70% от продажбите на къщи за последната година и половина.

„С появата на затворени комплекси кварталите в подножието на Витоша се развиха и като апартаментни локации. Въпреки това купувачите припознават Бояна, Симеоново, Драгалевци и района около Камбаните като емблематични места за покупка на къща, докато за апартаменти се насочват към кварталите в рамките на компактния град, отчасти и заради по-добрата комуникативност“, обобщи Светослава Георгиева.

Цени

Изминалото шестмесечие отбеляза средно 12% спад на цените на луксозните имоти в София спрямо същия период на предходната година. Най-значим дял в намалението на продажните нива имат имотите в центъра и квартал Изток, докато в квартали като Лозенец и Кръстова вада ценовите нива се задържат около тези от миналата година.
12»-->Още по темата:Анализижилищен пазар в софиялуксозни имотиимоти в София

Последни новини AOL е водила преговори да придобие Facebook и YouTube преди годиниAOL е водила преговори да придобие Facebook и YouTube преди годиниАзиатските борси не намериха единна посока в края на седмицатаАзиатските борси не намериха единна посока в края на седмицатаЕвродепутат: Всичко в ЕП ще бъде базирано на компромисни решенияЕвродепутат: Всичко в ЕП ще бъде базирано на компромисни решенияВътрешните полети към морето се увеличават с 20% това лятоВътрешните полети към морето се увеличават с 20% това лятовидеоПотребители съдят Facebook, че не е опазила личните им данниПотребители съдят Facebook, че не е опазила личните им даннивидеоКФН потвърди проспекта на „Български фонд за дялово инвестиране” АДКФН потвърди проспекта на „Български фонд за дялово инвестиране” АДИвайло Калфин: Не виждам основания за дълбока рецесияИвайло Калфин: Не виждам основания за дълбока рецесия1видеоInstagram влиза в битката с дезинформациятаInstagram влиза в битката с дезинформациятаФирмата майка „Тад Груп“ иска от България седемцифрена сума заради скандала с НАПФирмата майка „Тад Груп“ иска от България седемцифрена сума заради скандала с НАП1 Още по тематаЕстонската Arco Varа не успява да преодолее загубите от 2018 г.Естонската Arco Varа не успява да преодолее загубите от 2018 г.Варна е лидер по въведени в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечиеВарна е лидер по въведени в експлоатация жилищни сгради през второто тримесечие1графикаТристайните апартаменти в София са най-търсени от купувачитеТристайните апартаменти в София са най-търсени от купувачите2Предлагането на жилища под наем в София ще надвиши търсенето в дългосрочен планПредлагането на жилища под наем в София ще надвиши търсенето в дългосрочен план7Урок по луксозни имоти от Тайните градиниУрок по луксозни имоти от Тайните градиниAirbnb се насочва към най-богатите туристи с новото подразделение LuxeAirbnb се насочва към най-богатите туристи с новото подразделение LuxeЛокация, архитектура, технологии, или как обикновеният дом става уменЛокация, архитектура, технологии, или как обикновеният дом става умен4Цените на луксозните жилища в света растат с най-бавния си темп от 2009 г.Цените на луксозните жилища в света растат с най-бавния си темп от 2009 г.София се изкачва в световен индекс на цените на жилищата, но ръстът им се забавяСофия се изкачва в световен индекс на цените на жилищата, но ръстът им се забавя5 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар
Facebook Google Twitter LinkedIn Email Print