И други лекарства частни и държавни болници са закупували на

И други лекарства частни и държавни болници са закупували на ...

Още три лекарства са били заплащани от НЗОК на различни цени в частните и държавните болници.

И други лекарства частни и държавни болници са закупували на различни цени, но още се очакват данни от анализите. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на изслушването в здравната комисия на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев заради изнесените данни, че Касата е плащала различни цени за едно и също лекарство в частните, държавните и общинските болници.

Според шефа на Касата, там където не се провеждат обществени поръчки, както е в частните болници, лекарствата се заплащат на най-високата допустима цена. 

Кирил Ананиев уточни, че до момента 27 болнични заведения, като от тях 11 са частни, са дали информация за цените на 124 лекарства. Оказало се, че има 4 лекарства, които са заплащани с по-голяма разлика в цената, като едно от тях е "Пеметрексед" - цитираното от д-р Дечо Дечев. Най-високите цени били заплатени именно на частните болници.

Многократно шефът на Касата обясни, че според него няма законово нарушение лекарствата да се заплащат на разлини цени, тъй като и най-високата заплатена цена на "Пеметрексед"  - 1063 лв., е в рамките на максималните регламентирани цени. Дечо Дечев обясни решението си да не сезира институциите, а да изнесе информацията в медиите, именно заради това - нямало нарушение на закона. 

Правело впечатление обаче, че там, където не се провеждат обществени поръчки - в частните болници, се заплащали най-високи цени, а където имало търгове - в общинските и държавните, цените били по-ниски. -->

Той пресметна, че ако Касата е заплащала на всички лечебни заведения лекарството "Пеметрексед" на най-ниската цена - 117 лева, е щяла да спести около 800 000 лева.

"Не че е нарушен законът, но се появява практика за нерационално разходване на обществен ресурс", обобщи той.

Източник: dariknews.bg