За да не се допуска създаването на предпоставки за настъпване

За да не се допуска създаването на предпоставки за настъпване ...

От началото на годината са установени 4439 нарушения на автомагистралите Марица и Тракия.

За да не се допуска създаването на предпоставки за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) с ранени и загинали, контролът за спазване на скоростните режими на автомагистралите (АМ) „Тракия“ и „Марица“, който се осъществява с технически средства от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) - Стара Загора, ще бъде засилен.
4439 нарушения на двете магистрали са установени с камери за контрол на скоростните режими от старозагорската ОДМВР в периода от 1 януари до 29 юни тази година, съобщават от дирекцията. 40 от тях са за движение с превишена скорост от 180 км/час до 200 км/час, а 10 са нарушения за движение с превишена скорост над 200 км/час. 
На 28 юни на километър 228 на АМ „Тракия“ е заснето нарушение на лек автомобил „Мерцедес С500 Майбах“, движил се със скорост  от 248 км/час при ограничение от 140 км/час. Глобата, която ще бъде наложена на водача в този случай, е в размер на 1150 лева.
От ОДМВР напомнят на водачите на моторни превозни средства (МПС) да се движат със съобразена скорост, в рамките на установените ограничения, като спазват следните препоръки:
Тръгването на път с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.  Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Нека шофира най-опитният водач. Натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.  Не се поддавайте на нетърпението и припряността и не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи. Ако попаднете в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри няма да ускорят придвижването Ви, а само ще  усложнят ситуацията. Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища - спазвайте ограниченията на скоростта и използвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали заради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата (ЗДП). При движение по тъмно намаляйте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.  В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана. Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети задължително да спазват ограниченията в скоростта и да използват предпазни каски.

Източник: actualno.com