Положителните настроения сред германските средноголеми компании, които са гръбнакът на

Положителните настроения сред германските средноголеми компании, които са гръбнакът на ...

Оптимизмът сред германските компании е най-висок от 1995 г. насам.


Положителните настроения сред германските средноголеми компании, които са гръбнакът на германската промишленост, е на най-високото си равнище от години, според публикувано днес проучване, цитирано от БТА.

От общо 1500 анкетирани компании 92 процента определят ситуацията, в която се намират, като „добра“ или „много добра“. Това показва проучване на банка DZ Bank и банковата асоциация BDVR.

Последния път, когато толкова много компании от Mittelstand – малки и средни предприятия, са били толкова оптимистични, е през 1995 година.

Тъй като вътрешното търсене е толкова силно на германския пазар, средноголемите компании, на пръв поглед, изглежда не реагират толкова негативно на лекото охлаждане на световната икономика, каза Уве Бергхаус от DZ Bank. Още по тематаМеркел: Отношенията на Европа със САЩ остават фундаментални за сигурността*Германската икономика се представя най-слабо от година и половина насамГерманският бизнес е позитивен за бъдещето, независимо от рисковете

Освен това 30,3 процента от анкетираните са отговорили, че планират да наемат нови хора през следващата половин година, докато 78,3 на сто съобщават за планове да инвестират повече в близко бъдеще.

Мнозинството компании също така посочват, че планират да повишат цените в близко бъдеще, отчасти заради поскъпването на суровините като петрола.

Въпреки положителните сигнали от бизнеса, по-рано в петък от влиятелната германска Федерация на германските индустрии (BDI) заявиха, че имат притеснения относно решението на Европейската комисия да въведе т. нар. блокиращ статут, който блокира действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, известен още като „екстериториалния регламент“.

Според организацията мярката може да има значително отражение върху германските компании, опериращи на територията на САЩ, съобщава Ройтерс.

Председателят на BDI Дийтер Кемпф заяви в изявление, че решението на американския президент Доналд Тръмп да изведе САЩ от иранското ядрено споразумение създава значителна правна несигурност за германските компании.

Иранската стратегия на американския президент е за сметка на европейската икономика“, заяви той.

Източник: investor.bg