Не съжалявам, много се гордеем, всички се радваме, че успяхме

Не съжалявам, много се гордеем, всички се радваме, че успяхме ...

Оправданието за хорото в парк Рила: Заради емоцията беше, това са деца.

Не съжалявам, много се гордеем, всички се радваме, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии. Това заяви Пламен Мирянов, лицето на фондация "Нашият дом е България", която е организатор на вече прословутото хоро в национален парк "Рила" и езерото Близнака, като първоначално информацията беше, че хора са влезли в езерото Бъбрека.
Мисля, че го има в разрешителното – това каза Мирянов относно скандалната вече снимка, на която се вижда как хора в носии влизат да играят хоро в едно от езерата на парк "Рила". Никога в нашия план не е влизал такъв момент, моментално добави представителят на фондация "Нашият дом е България". Това е емоция, оправда той изпълнението, наричайки нарушителите "деца". Мирянов заяви, че би искал да се извини от името на всички ансамбли, участвали в събитието. Събрахме се да се зарадваме в името на България, каза още Пламен Мирянов.
Разбира се, ще променим начина, по който организираме такива събития, увери Мирянов. Попитан директно от Нова телевизия дали е знаел, че не може да се влиза в езерата, той отговори с въпрос – има ли достатъчно табели, но добави, че при подписването на разрешителните е знаел, че езерата са защитени. Постоянно съм виждал хора, които плуват в езерото, заяви Мирянов. Той каза и, че ще се гледат кадрите, за да се уточни дали има рекорд за "Гинес".
Според директора на национален парк "Рила" Красимир Андонов е издадено единствено разрешение за заснемане на филм, като трябвало във филма да има „заснемане на хора в народни носии”, както и пускането на три балона, но не и на хоро за рекорд на "Гинес", особено в някое от езерата на парка. Андонов обясни и, че хорото, което се видя на снимките във Facebook, е изпълнено в езеро Близнака. Тези хора се били отцепили от основната група.
Андонов увери и, че имало служители на парк "Рила", като каза, че служител бил на мястото на основното мероприятие и не разбрал, че една група отишла на Близнака – това стана ясно от снимките във Facebook. Директорът смята и, че езерото не е пострадало сериозно от интервенцията с хорото. Той добави и, че заснетите в планина Рила джипове всъщност не са на територията на парк "Рила".

Източник: actualno.com