Досие на агенти от Великобритания позволи на целия свят да

Досие на агенти от Великобритания позволи на целия свят да ...

Операция "Морски лъв": Как Хитлер планираше да удари Великобритания през 1940 г..Досие на агенти от Великобритания позволи на целия свят да узнае за ужасяващите планове на Адолф Хитлер през 1940 година да завладее британското кралство. Досието е създадено на базата на документи, открити в германските военноморски архиви след превземането на Берлин от съюзниците. 

Според съдържащата се в тях информация, фюрерът планирал да прехвърли на територията на Острова около 600 000 свои войници и 650 танка и да удари градовете Брайтън и Рамсгейт, съобщават британските медии.

Първоначално на източното крайбрежие е трябвало да бъдат разположени 100 000 войници.Ако операцията се окажела успешна, Хитлер смятал да изпрати там още 500 000 военнослужещи. 
Операцията под названието „Морски лъв” е трябвало да се проведе през септември 1940 г. Тя в някаква степен наподобявала операция „Овърлорд” от 1944 година.
Първоначално германците възнамерявали да завладеят Източна Англия, започвайки от устието на река Темза и достигайки до Саутхамптън.

Хитлер е планирал и диверсионна атака в северната част на страната, за да окупира Абърдийн, Нюкасъл и Шотландия.Успехът на мисията зависел пряко от немските военновъздушни сили. В крайна сметка обаче въздушната войска на Великобритания е победила в сблъсъка от 1940 г.

 

Източник: blitz.bg