Бившият президент Омар Башир е изправен пред официални обвинения в

Бившият президент Омар Башир е изправен пред официални обвинения в ...

Обвиняват Омар Башир в убийството на 90 протестиращи.

Бившият президент Омар Башир е изправен пред официални обвинения в убийство, съобщиха световните информационни агенции.

Омар Башир и други са обвинени за подстрекаване и участие в убийствата на демонстранти, обяви на 13 май офисът на главния прокурор на Судан Ал Валид Сайед Ахмед.

Припомняме, че експрезидентът бе свален от власт през април от военните след 30-годишно управление.

Армията и опозицията водят преговори за преходно управление, като опозиционерите настояват за цивилни в управлението.

Прокуратурата подчертава убийството на Бабикер Абдул Хамид, 27-годишен лекар, убит на 19 януари, тъй като той се опитва да окаже медицинска помощ на протестиращите, каза Хиба Морган от Ал Джазира.

Лекарят е един от 90 загинали в протестите в Судан от декември, според Централния комитет на лекарите в Судан, който следи броя на жертвите. Правителството изброява 65 като мъртви. До 13 май 2019 г. не бяха отчетени висши правителствени цифри.

Башир също така е изправен пред разследване по обвинения в пране на пари и финансиране на тероризма.

Башир бе задържан в затвор в Хартум.

Междувременно президентът на Южен Судан Салва Киир отмени извънредно положение, наложено през 2017 година. Декларацията на президента идва, когато управляващите и опозиционните партии се съгласят да си дадат още шест месеца, за да сформират правителство на единството като част от мирното споразумение, което те подписаха през 2017 г.

Шестмесечното удължаване бе сключено с посредничеството на Междуправителствения орган за развитие (IGAD), източноафрикански търговски блок от осем страни, който подпомага посредничеството между воюващите страни от Южен Судан. Но мнозина продължават да се съмняват, че може да бъде постигнат траен мир.

"Следващите шест месеца не трябва да се губят, тъй като последните осем бяха", каза Международната кризисна група. "Двете страни трябва да вземат трудни решения, а чуждестранните партньори на Южен Судан трябва да ги насърчават и да ги притискат, за да предотвратят връщане към войната."

Източник: dnesplus.bg