Редакционният екип на ви представя най-важните новини за изминалия ден,

Редакционният екип на ви представя най-важните новини за изминалия ден, ...

Новините: Най-важното за деня, 14 януари.

Редакционният екип на ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 януари.

Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, Любомир Петров, благодари на МВР, че само за няколко часа са успели да разкрият извършителите, разрушили дюните на къмпинг "Смокиня". Това е станало и с помощта на местните хора, защото се счита, че няма преки свидетели на престъплението, съобщи кореспондент на. Задържани са трима души. Спрямо двама от тях днес е повдигнато обвинение. По-късно стана ясно и кой е бизнесменът, обвинен, че е поръчал разрушатането на дюните.

Минимална работна заплата за началници – това е положението в Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) или поне съгласно обявите за работа, които пуска държавната структура. През почивните дни популярност в социалните мрежи набра обявата за началник отдел "Информационна система и инфраструктура" в Националното ТОЛ управление със заплата от 510 лв.
ЖЕЛЯЗКОВ: ИМА ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ", НО САМО ЕДИН Е БЕЗБОЛЕЗНЕН
Има три варианта за гласуването на пакета Макрон, срещу който се обявиха превозвачи, и правителството ги подкрепи", заяви транспортният министър Росен Желязков в Страсбург след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ, СМЯТА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
"Нуждаем се от нова сила за една стара идея – идеята за наднационализъм, за вяра в обединението на наднационално ниво." Тази теза защити в дискусия за бъдещето на Европа лидерът на Милениум клуб България Румен Чолаков. Той припомни казаното през 1946 г. от Уинстън Чърчил, че трябва да създадем един вид съединени европейски щати. Идеята приветства вицепремиерът Томислав Дончев. Според него задълбочаването на интеграцията постепено ще доведе до федерализация, но е небходимо време, трябва и достатъчно икономическа мощ и още самочувствие.

30 години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите. Сега, в управленската програма на кабинета, е заложено образованието – да се вкарат в системата всички деца, които не са там. Ескалирането на напрежението пречи на тази програма – представителите ни от Община Марица ни казаха, че след случилото се във Войводино 20-30 ромски деца не са дошли повече на училище. Това коментира дясната ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Протест от няколкостотин души от ромски произход, предимно по-млади и буквално деца, се проведе пред Министерския съвет – с искане за оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов заради думите му, че "циганите са много нагли". Вицепремиерът ги изрече след случая във Войводиново, където двама млади роми пребиха разузнавач-парашутист от 68-ма бригада "Специални сили" - ефрейтор Валентин Димов.

Точно както се закани миналата седмица, омбудсманът Мая Манолова внесе жалба срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите, става ясно от съобщение на пресслужбата на народния защитник. Според Манолова в случая има нарушение на Конституцията, защото единната цена за една цяла обособена територия не отразява много фактори при формирането на стойността на водата в отделни населени места.

Не знам да има предприятия, затворили заради скъп ток. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова. Преди поредната среща за стойността на електричеството за индустрията, Петкова коментира, че на борсата само 10% от тока се търгува в т.нар. сегмент "Ден напред". Именно там се забеляза най-рязко покачване на цената на тока. 90% от търговията на борсата е при двустранни договори, тоест големият бизнес би трябвало да купува енергията на такива големи, дългосрочни договори, за да му е изгодна цената, посочи Петкова в сутрешния блок на БНТ.

От днес, 14 януари, влизат в сила новостите при продажбата на имитиращите млечни продукти. През юли месец миналата година правителството прие промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, касаещи, както условията и начините на предлагане на имитиращите продукти, така предоставяне на повече информация относно техните характеристики.

Към края на 2017 година само 16,9% от българското население са деца (до 17-годишна възраст) т.е. 1 192 746 деца. Това показват данни от пуснатата за публично обсъждане Национална стратегия за детето с хоризонт 2019 – 2030 година.

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е особено сериозна, масово са приемали ученици над утвърдения прием. Гимназията, приела най-много "надпланови" младежи, е Втора английска - 24 деца, равняващи се на цял един клас. Най-скромно е увеличението на учениците в 35-о СУ "Добри Войников" - едва 2-ма души. Това показват данни на просветното министерство за надплановия прием в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.

"Патриотите имат тежък проблем със самолетите, които са тяхната къса клечка и тъй като това е тежко камъче в обувката си намериха отдушник. Не може да правим от всяко село нова Катуница." Това каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в коментар за случващото се във Войводиново.

Българка украси корицата на модната библия VOGUE. Става въпрос за топмодела Ивелина Чоева, която гордо застана на корица на най-популярното списание за мода в света. 21-годишната българка е лице на януарското специално издание на модната библия в Украйна, в което е пубикуван годишния хороскоп за 2019.

Източник: actualno.com