Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес готовност силите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес готовност силите ...

НАТО: Може да останем в Ирак, ако правителството ни одобрява.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес готовност силите на алианса да останат в Ирак, докато присъствието им е одобрявано от правителството в Багдад.

Столтенберг изрази очакване на двудневната среща на министрите на отбраната от пакта днес и утре да бъде взето решение за увеличаване на присъствието на НАТО в Близкия изток. По неговите думи целта е да се попречи на връщането на терористите от "Ислямска държава".

Генералният секретар отново заяви, че в Афганистан талибаните никога няма да спечелят на бойното поле, затова трябва да участват в преговорите за постигане на мирно решение. По неговите думи талибаните трябва като първа стъпка да се постараят да допринесат за намаляване на насилието в страната. Силно вярваме, че най-добрата подкрепа от НАТО за мирния процес в Афганистан е да продължим обучителната мисия за местните сили за сигурност, добави той, цитиран от БТА.

По повод последните политически събития в Германия Столтенберг посочи, че е съвсем естествено в държавите от пакта да се сменят министри и правителства. Той добави по повод последното проучване на общественото мнение, показало спад в подкрепата за НАТО в Германия, че в различните години резултатите не са еднакви, но подкрепата остава силна. /БТА

Източник: dnesplus.bg