Най-новата книга на Мадлин Олбрайт Фашизъм: Предупреждение вече и на

Най-новата книга на Мадлин Олбрайт Фашизъм: Предупреждение вече и на ...

Най-новата книга на Мадлин Олбрайт Фашизъм: Предупреждение вече и на български.Най-новата книга на Мадлин Олбрайт "Фашизъм: Предупреждение" вече и на български. В нея 64-ият държавен секретар на САЩ в периода 1997-2001 година аргументира през личното си участие в историята защо не бива да се чувстваме спокойни, че фашизмът не може да се върне. Книгата се посвещава на жертвите на фашизма и на всички, които се борят срещу него в другите и в себе си.

Културологът проф. Ивайло Дичев коментира, че лайтмотивът на книгата е, че всяка епоха има своя фашизъм: „Книгата разширява това понятие и вкарва в него много неща, които наричаме по различен начин  - популизъм, национализъм, авторитаризъм. Но Олбрайт не е учен. Това е един политически мемоар. Тя разказва историята на семейството си. Започва с гоненията на семейството й от Чехословакия и стига до президента Доналд Тръмп, в който тя вижда някакви елементи от този политически модел, който тя нарича фашизъм“.

В книгата си Олбрайт прави паралел между Доналд Тръмп и Адолф Хитлер и други политически фигури:

„Това, за която тя говори е „мек“ фашизъм, невидим. Тръмп не е същият като Хитлер, но има някакви елементи, по които си приличат. Слага в този тип диктатори и Мусолини, Путин, Орбан, Сталин. Това не е научна категория. Това е по-скоро политическа и гражданска. Това са лидери, които овладяват страха на масите, има недоволство, което тези хора използват и насочват в посока, която им помага да овладеят властта.“

Друг момент в книгата е абсолютно безскрупулната манипулация на науката и истината, на фактите във времето на тоталитарните режими, но и днес отново се дискутира проблемът с фалшивите новини.

Проф. Дичев посочи и поуката от книгата: "Как по демократичен начин се отменя демокрацията. Най-важното предупреждение в книгата е, че вървейки по демократичния ред, някакви решителни, властолюбиви групи хора, успяват да обезсмислят демоклрацията".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg