БНРТурската военна операция в Северна Сирия продължава. Външното министерство в

БНРТурската военна операция в Северна Сирия продължава. Външното министерство в ...

Над 100 хил. души напуснаха домовете си в Сирия.БНР

Турската военна операция в Северна Сирия продължава. Външното министерство в Анкара обяви, че Турция ще поеме отговорността за бойците на групировката „Ислямска държава“, ако турските военни контролират райони, където се намират центрове за тяхното задържане.

Междувременно, Франция се присъедини към Германия и други европейски страни и наложи оръжейно ембарго на Турция.

Военното министерство в Анкара съобщи, че е бил подсигурен контролът върху центъра на град Рас ал Айн. По данни на ведомството броят на убитите кюрдски бойци вече е достигнал 459. Отговорникът за връзките с обществеността на доминираните от кюрди Сирийски демократични сили Редур Хелил гвърди, че кюрдските загуби са 45 убити бойци и близо 200 цивилни. Невъзможно е независими наблюдатели да потвърдят или отхвърялт някое от от двете числа.

Сирийски опозиционни бойци са екзекутирали 9 цивилни вчера. В социалните медии популярност набра видео с такова съдържание.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой потвърди, че страната му ще поеме отговорност за намиращите се в плен в Северна Сирия бойци от групировката „Ислямска държава“ в териториите, „прочистени“ от Силите за народна защита. Той изрази готовността на Анкара за сътрудничество с други страни и международни организации за процес на рехабилитация на съпругите и децата на чужди бойци, които не са извършили престъпления. По думите на Аксой трайно решение може да бъде постигнато, ако страните на произход на бойците ги приемат обратно, съдят и започнат процес по поправянето им. До момента европейските страни отказват да приемат обратно своите граждани, присъединили се към „Ислямска държава.“

Турското външно министерство заяви в остра декларация, че Лигата на арабските държави е станала "съучастник в престъпленията на терористите". Повод за гневната реакция е извънредната среща на Лигата, в която турските действия бяха определени „инвазия“. Главният секретар на организацията окачестви турските действия като „атака срещу суверенитета на арабска страна.“

Турция отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп за посредничество с кюрдите, което кюрдската страна по-рано днес прие. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред „Дойче велле“, че Анкара не преговаря с терористи и Силите за народна защита трябва да сложат оръжие.

Турското министерство на благоустройството съобщи за планове 700 000 сирийци да бъдат заселени в селските райони от зоната за сигурност в Северна Сирия, а други 300 000 да бъдат настанени в градовете там.

Над 100 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си вследствие на бойните действия, изчисли Програмата по храните на ООН.

Франция се присъедини вчера към оръжейното ембарго срещу Турция. По-рано такава стъпка предприеха Германия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция, която настоява целият Европейски съюз да приеме подобна позиция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

Източник: petel.bg