Вулканът на Хавайските острови Килауеа повече от месец не спира

Вулканът на Хавайските острови Килауеа повече от месец не спира ...

На Хаваите вали дъжд от скъпоценни камъни.

Вулканът на Хавайските острови Килауеа повече от месец не спира да изригва. Но този път от него излизат скъпоценни камъни. Сега на Хавай вали дъжд от скъпоценни камъни - рядко събитие, което очарова геолозите и обърква останалите хора.
Става въпрос за Зелени кристали на минерала оливин. Оливинът е всъщност обикновен минерал - това е магнезиевожелезен силикат с формула (Mg, Fe)2SiO4. Той е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят - маслинено-зелено.
Интензивността и оттенъкът на зеленото обаче зависи от процентното съдържание на желязо в кристалната структура, така че цветът на отделните скъпоценни камъни може да варира от жълто, маслинено до кафеникавозелено.
Изнася се на повърхността от вулканични горещи точки, често като базалт със зелени нюанси. Но находката му под формата на отделни парчета, които бижутеристите биха разпознали като скъпоценен камък, наречен перидот, е изненадващо рядка. Това се дължи на химическата нестабилност на минералите на земната повърхност. Оливинът обикновено се среща като в мънички пясъчни зърна в силно изветрено състояние, неподходящо за декоративна употреба. 
Големите кристали оливин са редки и за това се смята за ценен скъпоценен камък. Точно сега обаче жителите на Хавайските острови откриват едри кристали сред скалите и пепелта от последните изригвания и потоци от лава.
Изглежда, че последните изригвания са иххвърлили магма във въздуха, където високите температури на кристализация на магнезиевите железни силикати им позволява да се превърнат в огромни камъни, преди да паднат на земята. Нагоре отива гореща разтопена скала, а надолу пада дъжд от перидот. Но не бързайте да тръгвате към Хавай, тези прекрасни зелени камъчета вероятно няма да ви направят богат. Оливинът не е точно скъпоценен камък. Но със сигурност е красив. Поне нещо хубаво да излезе от размирният вулкан на Хаваите.  

Източник: bulnews.bg