Сериозен риск застрашава чакащите за белодробни трансплантации нас заради прекратен

Сериозен риск застрашава чакащите за белодробни трансплантации нас заради прекратен ...

Много лоша новина за българите с тежки белодробни заболявания.Сериозен риск застрашава чакащите за белодробни трансплантации нас заради прекратен и неподновяван договор с виенска университетска клиника, който е часдт от договор на България с Евротрансплант. Договорът между Евротрансплант и Агенцията по трансплантации у нас е бил подписан преди четири години. Евротрансплант е организация, обединяваща структури от осем европейски държави, съобщава БНР.

Всички пациенти у нас - чакащи и трансплантирани, по един или друг начин са минали през ръцете и душата на пулмолога доц. Наталия Стоева, член на Българското дружество по белодробни болести. "Миналата година през май прекъсна връзката с Евротрансплант. Нямам никаква информация за това което става – къде се скъса връзката между българската страна и Евротрансплант. Има шушукания, че има неуредени финансови взаимоотношения, че има недобра колаборация", обясни пред "Хоризонт" доц. Стоева и допълни: "Оттук насетне се очертават следните проблеми: първо, трябва да се намери място, където тези млади хора да бъдат трансплантирани. Това става институционално с договори и преговори.

Според мен, най добре е да се възстановят контактите с Евротрансплант и в частност с Виенската АКH. Има утъпкана пътека, имаме отлични резултати от всички трансплантирани, всички са оживели, един стабилен живот. След трансплантацията и преди това има много работа. Без национална програма, която да селектира правилно болните, да ги подготвя правилно и след това да ги наблюдава и следи... Сега трансплантираните пациенти увиснаха. Следя ги аз, защото ги познавам всички, но аз не съм оторизирана, нито институционализирана, нито имам правата, а даже може би съм и в риск като ги наблюдавам. Няма институция, която да ги селектира и да ги наблюдава след това". Пациентите в листата на чакащите трансплантация се спасяват поединично Каква ще бъде съдбата на 16-те чакащи пациенти у нас за белодробна трансплантация, регистрирани в листата на Изпълнителната агенция по трансплантация? Проблемите на чакащите белодробна трансплантация от година насам са огромни, свидетелства Наталия Маева от Националната пациентска организация. По думите й, нито един пациент не е придвижен за т.нар. предварителен оценъчен преглед: "16-те пациента, които са в българската листа, къде ще бъдат насочени, към какви клиники в Европа? Тук се касае за необходимостта от спешно решаване на техния проблем, защото това са хора, които са вече в спешно състояние. На тях им остава да живеят максимално една или две години".

Тези пациенти са принудени да се спасяват поединично, отбеляза Наталия Маева: "Някои от тях търсят варианти да се включат към здравно-осигурителни системи на държави, в които се правят белодробни трансплантации, други живеят с надеждата, събирайки в дарителската си сметка пари, че някоя клиника би се смилила и би ги взела. Само, че това не се случва така, защото има процедура. За тази процедура тези пациенти няма как да научат, защото няма адекватна информация - нито на страницата на здравното министерство, нито на Агенцията по трансплантации". Крайно време е да се направи една национална програма за белодробни трансплантации, подчерта Маева. Договор с Евротрансплант има, но липсва договор с евроклиника за трансплантации на българските пациенти Договор с Евротрансплант има и той е безсрочен до момента, в който една от двете страни прецени, че другата не отговаря на условията, увери директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите Мариана Симеонова в интервю за "Хоризонт". Тя уточни, че е прекратен договорът с Университетската болница във Виена, който е част от договора с Евротрансплант.

"Ние продължаваме да имаме договор с Евротрансплант, тоест ние можем да подаваме органи към държавите от Евротрансплант, но трябва да имаме договор с болница в държавите от Евротрансплант, която да приема наши пациенти", посочи Симеонова.

Източник: petel.bg