Израелската компания Redefine Meat планира да пусне 3D принтери през

Израелската компания Redefine Meat планира да пусне 3D принтери през ...

Месо от 3D принтер? До година на пазара.


Израелската компания Redefine Meat планира да пусне 3D принтери през следващата година, за да произвежда зеленчукови пържоли, които имитират истинско говеждо месо, в опит да завладее пазара на алтернативно месо, информира Ройтерс. 

Машините, които ще бъдат лансирани на пазара през следващата година, ще могат да печатат 20 кг. на час първоначално с потенциал до петкратно увеличаване на капацитета впоследствие, а продукцията ще е на по-ниска цена от истинското месо. Основана през 2018 г., компанията събра 6 милиона долара миналата година в кръг за финансиране, воден от CPT Capital, инвеститор в „Отвъд месото и невъзможните храни“. Hanaco Venture Capital и германската група за домашни птици PHW също участваха. 

"Необходим е 3D принтер, който да имитира мускулната структура на животното", каза изпълнителният директор на компанията Ешхар Бен-Шитрит пред Ройтерс. 

"3D печатът е конкурентна технология за подобряване на текстурата на алтернативното месо, но наличието на нови технологии не решава непременно проблема с вкуса", коментира Стейси Пайт, която ръководи програмата "Протеини за живот" в Университета и изследванията в Вагенинген в Холандия. 

Алтернативните продажби на месо биха могли да достигнат 140 милиарда долара през 2029 г., което представлява около 10% от световния пазар на месо, според Barclays.

Испанският конкурент Novameat също работи върху 3D-отпечатано зеленчуково месо, разработено по време на коронавирусната криза, която обаче наруши доставката на свинско месо.  "Нашата технология ще бъде налична в някои от най-добрите ресторанти в Европа тази година, преди да се съсредоточим върху разширяването й през 2021 г.", заяви основателят и изпълнителен директор на компанията Джузепе Скиоти. 

Източник: manager.bg