Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел, която

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел, която ...

Меркел е настояла пред Путин транзитът на газ през Украйна да се запази и след изграждането на Северен поток 2.


Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Сочи, са обсъдили оттеглянето на Съединените щати от ядреното споразумение с Иран. Двамата са на мнение, че е от интерес за Иран да остане в сделката. 
Меркел заяви също, че Русия остава стратегически партньор за Германия и добрите отношения с Москва не пречат на продължаване на транс-атлантическото сътрудничество. Путин и Меркел са разговаряли и за изграждането на газопровода "Северен поток 2". Според руския президент, това е изключително търговски проект и няма нищо общо с политиката."Проблемът е, че "Северен поток 2" предвижда и може да се използва не само за преки доставки до Германия, но и до други европейски страни. А Доналд не е само президент на Съединените щати, а и много силен предприемач и мисли за защита на своя бизнес."
Германският канцлер е настояла транзитът на природен газ през Украйна да се запази и след изграждането на "Северен поток 2". Тя потвърди позицията си, че при изграждането на газопровода трябва да се мисли и за "гаранции за Украйна" като транзитираща страна."Ще продължим газовите доставки през Украйна, докато те са икономически оправдани", заяви Путин след срещата.

Източник: bnr.bg