Еврозоната продължава да бъде изложена на риск относно това да

Еврозоната продължава да бъде изложена на риск относно това да ...

МВФ: Еврозоната продължава да е изправена пред риск.


Еврозоната продължава да бъде изложена на риск относно това да бъде изправена на специфични за отделните страни шокове, характерни за една дългова криза, предупреждават от европейското представителство на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Ройтерс.

‚Рискът за стабилността на еврозоната, породен от шоковете, специфични за отделните страни, рискове, които се проявиха силно по време на кризата (през 2009 г. – бел.ред.), остават много сериозни“, смята Пол Томсен, ръководител на европейското звено на МВФ, по време на реч в Лондонското икономическо училище. Още по тематаК. Лагард: Потушаването на търговското напрежение трябва да е приоритет за Г-20Кристин Лагард: Забавяне в икономиката ще има, но без да се стига до рецесия

Той добави, че рисковете са особено ясни при някои страни, които все още се борят с ниски потенциални темпове на растеж и висока структурна безработица заради липсата на реформи, и не са се възползвали от предходни години на относително стабилен растеж за ограничаване на дълга.

„ В определени случаи фискалната политика през последните няколко години всъщност е проциклична“, посочва Томсен.

По неговите думи поради тази причина тези страни остават с още по-малко фискално пространство, за да противодействат на шоковете.

В началото на юни управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че опасенията, че нарастващото търговско напрежение може да подкопае глобалния растеж, се превръщат в реалност, с което допринасят за забавянето в световната икономика.

В прогнозата си от април от МВФ посочиха, че очакват растежът да се ускори през втората половина на годината, но оценката се основаваше на предположението, че САЩ и Китай няма да увеличават митата помежду си.

Разговорите между САЩ и Китай се провалиха миналия месец, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин в отказ да спазва обещанията си. Впоследствие американската администрация увеличи до 25% митата си върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара и заплаши да въведе налози и върху други продукти за 300 млрд. долара.

Източник: investor.bg