Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на

Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на ...

Македонското правителство единодушно прие договора с Гърция за новото име.Македонското правителство обсъди и единодушно прие договора за разрешаване на спора с Гърция за името на Македония и за стратегическо партньорство и го декласифицира, предаде агенция МИА.

Договорът вече е на интернет страницата на правителството и е достъпен за обществеността, съобщи правителственият говорител Миле Бошняковски на пресконференция снощи.

Договорът е със заглавие "Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните", каза Бошняковски.

Той добави, че все още не е уточнена датата на срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която трябва да бъде подписан договорът. Днес ще има повече информации и ще се знае точно кога и къде ще се състои срещата.

Ето някои подробности от текста:

"Водени от духа на демокрацията", Първата и Втората страна в договора се съгласяват официалното име за вътрешна и външна употреба на Втората да бъде Република Северна Македония, а официалният й език - македонски. Страните се съгласяват, че под термините "македонски" и "Македония" имат право да разбират както северната гръцка област, така и по-новата държава. Скопие се съгласява, че езикът и характеристиките на Втората страна не са свързани с античната история на Гърция.

Македония се задължава в срок от 6 месеца да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата, които могат да са свързани с античната гръцка история, и да предприеме "подходящи коригиращи действия", за да се уважава това наследство. Нужните промени в конституцията на страната съгласно текста трябва да са направени до края на тази година.

Източник: banker.bg